AktuelnoNGO i udruženjaOlovo

TRI DECENIJE OD MOBILIZACIJE REZERVNOG SASTAVA POLICIJE MUP-a RBiH

Dana 19.09.2021.godine navršava se 30. godina od mobilizacije rezervnog sastava policije MUP-a RBiH. Tim povodom u organizaciji “Unije Saveza Udruženja policije 1991-1995 Federacije Bosne I Hercegovine” na različitim nivoima biti će upriličene brojne manifestacije I događaji kojima će se ukazati na značaj I ulogu redovnog I rezervnog sastava policije u odbrani od agresije na BiH.

Tako su jučer članovi “Udruženja policije branilaca Olova 1991-1995”, zajedno sa predstavnicima naše PS Olovo položili cvijeće na centralno spomen obilježje šehida I poginulih boraca na trgu “Senahid Bolić Bolo”u Olovu I odali počast poginulim kolegama I svima koji su u temelje slobode ugradili svoje živote.

Na značaj mobilizacije rezervnog sastava policije prije 30.godina, u sudbonosnim danima za Bosnu I Hercegovinu ukazali su, govoreći za naš program, predsjednik Skupštine ovog olovskog udruženja Amir Muminović I predsjednik Udruženja Adil Sokolar. Oni su se tom prilikom prisjetili situacije koja je u Olovu vladala u septembru 1991.godine, te govorili koliko je za odbranu Olova I BiH, u situaciji kada je oružje TO Olovo izuzeto I prevezeno na Pale, bio značajan doprinos redovnog I rezervnog sastava policije kao legalno naoružane formacije koja je bila okosnica kasnijeg formiranja odbrambenih snaga I ARBiH. Imena četvorice pripadnika rezervnog sastava policije uklesana su na centralnom spomeniku, naglasili su naši sagovornici.

Delegacija ovog našeg Udruženja kao I brojnih ostalih Udruženja proisteklih iz ratnih policijskih struktura prisustvovat će danas u Živinicama centralnoj manifestaciji obilježavanja 30. godišnjice od mobilizacije rezervnog sastava policije MUP-a RBiH koji organizuje “Unija Saveza Udruženja Policije FBiH”. Nosilac današnjih aktivnosti je „Savez udruženja policije Tuzlanskog Kantona“, preko Udruženja „Živinička policija 1991.–1995.“ Iz Živinica. Mjesto održavanja manifestacije za područje F BiH je „GRAD ŽIVINICE“. U sklopu manifestacija predviđen je i defile policijskih vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, Tuzlanskog, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog, Srednje bosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kojim će se u vidu podrške pridružiti i druga slična vozila, dok će se koloni iz zraka pridružiti Sportski avioni Aero-kluba”FENIX”Živinice.

Slogan manifestacije: BRANILI HRABRO, SLUŽILI ČASNO ČAST JE NAŠ ŠTIT 19.09.1991. – 19.09.2021

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button