AktuelnoNGO i udruženjaVijesti iz BiHVijesti iz ZDK

“Prijavi nasilje” – Na Google play store dostupna prva aplikacija u BiH za djecu i odrasle !

“Prijavi nasilje” je prva mobilna aplikacija u Bosni i Hercegovini, koja je besplatna i višejezična, a dostupna je korisnicima android telefona na Google play store.

U videu koji je namijenjen djeci, ali i ostaloj populaciji, govori se o prepoznavanju raznih oblika nasilja, i korištenju aplikacije www.prijavinasilje. ba, putem koje se mogu prijaviti fizičko, psihičko, seksualno, verbalno i ekonomsko nasilje. U videu je objašnjeno da, ukoliko svjedočite nasilju na ulici, u školama, ako vas neko tuče, dodiruje na način koji vam izaziva strah ili nelagodu, ako vam neko prijeti ili tjera na čuvanje tajni, aplikacija omogućava sigurno i anonimno prijavljivanje nasilja.

“Nasilje u našoj zajednici raste, a jedna od posljedica pandemije COVID-19 je upravo porast nasilja u porodici čak za 75%,” izjavila je direktorica “Medice” Zenica, dr. sci. Sabiha Husić.

Aplikacija “Prijavi nasilje” u suradnji sa Fondacijom Heinrich Boll Stiftung i “Medica” Zenica omogućava lakše praćenje prijavljenih slučajeva nasilja, kao i izvještavanje, a sve u cilju kreiranja što efikasnijih preventivnih mjera.

Pogledajte video snimke kako bi prepoznali nasilje i znali kako reagovati u pojedinim situacijama.

http://www.prijavinasilje.ba/

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button