AktuelnoOlovo

NA DANAŠNJI DAN 1993. GODINE OLOVSKOJ BRIGADI DODJELJEN POČASNI NAZIV “SLAVNA”

Olovo je, zahvaljujući svojim hrabrim borcima tokom cijelog proteklog rata ostalo neosvojiva tvrđava u agresorskom pohodu na BiH. U Olovu je razbijen san o komadanju Bosne I koridoru niz rijeku Krivaju. I pored silnih ofanziva Olovo je bio i ostao nepokoren grad – grad heroj!

Po svojoj žestini posebno se izdvaja ofanziva koju je neprijatelj pokrenuo u novembru 1993. godine pokušavajući probiti južne kapije odbrane Olova u zoni 2.br.bataljona, u rejonima Musića, Bakića i Kruševa. Neprijateljskom operacijom u kojoj su, osim romanijskog bili angažovani pripadnici hercegovačkog i još nekoliko korpusa VRS i u kojoj su upotrijebljenja sva raspoloživa materijalno tehnička sredstva, oruđa i oružja, lično je komandovao Ratko Mladić i najviše rangirani oficiri agresorske vojske. Odsudnom i herojskom odbranom, često prsa u prsa olovski branioci pomognuti pridruženim jedinicama 2. Korpusa i posebno manevarske jedinice „Živinčke ose“, u žestokom kontra napadu 15. janura 1994. godine , konačno su slomili najžešću neprijateljsku ofanzivu na Olovo i prekinut je agresorski san o koridoru niz rijeku Krivaju. Dan prije (14.januara) na prvoj liniji odbrane, u rejonu Prgoševo, od neprijateljske granate smtrno je ranjen komandant 2.br.bataljona i neustrašivi olovski heroj Senahid Bolić-Bolo.

Dakle u jeku tih najžešćih napada na Olovo, brigadi je Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14.12.1993. godine, dodijeljen počasni naziv „Slavna“.

Naređenjem Štaba Vrhovne komande od 21.12.1993. godine Brigada izlazi iz organskog sastava Operativne grupe 3 Kladanj 2. korpusa i ulazi u sastav OG-3 Vareš 1. korpusa.Na dan 29.11.1993. godine brojno stanje za lični dohodak je bilo: 2707 boraca, 269 starješina.

Svim slavnim olovskim borcima- pripadnicima 1.Slavne olovske brdske brigade čestitamo ovaj dan!

Iako u jednom periodu suočeni sa duplom agresijom, bestijalnim rušenjem i razaranjem svojih vjerskih objekata, borci i narod Olova sačuvali su pravoslavne i katoličke vjerske objekte na ovom području. Bez odmazde, bez slučajeva kršenja međunarodnog prava olovski borci iz rata su izašli bez ijedne moralne mrlje u svojoj slavnoj borbi za slobodu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button