AktuelnoEkologijaVijesti iz ZDK

PREMIJER BAŠIĆ POTPISAO POVELJU O GRAĐANSKOJ ZELENOJ ENERGIJI

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisao je u Sarajevu “Povelju o građanskoj zelenoj energiji”, zajedno sa premijerima svih kantona te predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH.

Povelja je potpisana tokom konferencije “Zelena energija građanima” koju je organizirala Misija USAID-a u Bosni i Hercegovini, a u čijem su fokusu reforme koje su potrebne u nizu oblasti, korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu, pristupa prirodnom gasu, a sve s ciljem zaštite okoliša i stvaranjem uslova građanima da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji energetskog sektora.

Potpisnici povelje potvrdili su opredjeljenje korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu.

zdk.ba

-Prepoznajemo i razumijemo važnost potrebe za zelenom energijom u povećanju kvaliteta življenja i boljem stanju okoliša, te prednosti održivog korištenja energije koja doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, ekonomskom razvoju i očuvanju životne sredine. Svjesni smo da su investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i obezbjeđenju pristupa prirodnom gasu kao tranzicijskom gorivu pokretač ekonomskog razvoja i stoga ostajemo posvećeni otvaranju novih radnih mjesta i povećanju sigurnosti snabdijevanja energijom i zaštiti okoliša – navodi se u povelji.

Potpisnici su se obavezali da će raditi na pojednostavljenju i transparentnosti procedura ishođenja dozvola kako bi svi građani imali jednostavniji pristup modernim i čistim izvorima energije, te sva nastojanja usmjeriti kao boljoj i održivoj energetskoj budućnosti za dobrobit svih građana.

zdk.ba

Predstavnici USAID Projekta asistencije energetskom sektoru na koferenciji su predstavili aktivnosti na izradi seta energetskih zakona na federalnom nivou koje su u završnoj fazi, aktivnosti u oblasti prirodnog gasa s akcentom na alternativni pravac snabdijevanja, kao i aktivnosti na pripremi izmjena i dopuna kantonalnih zakona o građenju i koncesijama. Očekuje se da ove promjene pomognu Federaciji BiH da dobije moderan zakonski okvir, usklađen sa zahtjevima EU, pojednostavi postupke ishođenja dozvola za male solarne elektrane, uvede mehanizam podrške za mikro proizvođače kao i mjere energetske efikasnosti za domaćinstva.

Poseban akcent bit će na građanima koji neće biti samo pasivni potrošači energije već će preuzeti aktivnu ulogu u energetskom sektoru, pa im je zbog toga potreban moderan i fleksibilan zakonski okvir.

Premijer Bašić je nakon potpisivanja navedene povelje rekao da je energetska efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije jedna od ključnih politika Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a što ova vlada pokazuje konkretnim mjerama i projektima, među kojima je i projekat enegetske efikasnosti u školskim objektima.

Radi se o investiciji od 11 miliona KM, a utopljavanje zgrada, uključujući i izbacivanje iz upotrebe kotlova na fosilna goriva, ove i naredne godine bit će realizirano u 30 škola u ovom kantonu.

Radio Olovo/Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button