AktuelnoKulturaMuzikaOlovo

KONCERT ZA DUŠU I SJEĆANJE

U organizaciji MIZ Olovo, podršku Općine Olovo i Instituta Yunus Emre Sarajevo, sinoć je u sportskoj dvorani Olovo održan koncert duhovne muzike (ilahija i kasida) posvećen trojici istorijiskih ličnosti u čiju je čast UNESKO ovu 2021. proglasio njihovom godinom – godinom Ahi Evran Velija, Hadži Bektaša Velija i Yunus Emrea.

Olovska publika, ali i brojni drugi gosti, imali su priliku uživati u sjajnim interpretacijama Armina Muzaferije, hfz Aziza Alilija i tonovima ansambla tekije Mesudija.

Program je, kako je to kazao u svom pozdravnom govoru glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, znak radosti zbog nastavka gradnje Čaršijske džamije u Olovu koja upravo nosi ime Ahi Evran i čija je gradnja rezultat bratskih odnosa sa turskim gradom Kiršehir gdje se nalazi mezar ovog alima. Prisutni su se posebno obradovali najavi da bi do nadolazećeg Ramazana džamija mogla biti u funkciji i na raspolaganju klanjačima. Svoju radost i zadovoljstvo nastavkom radova na Čaršijskoj džamiji nije krio ni prvi čovjek Općine Olovo Đemal Memagić koji je spominjući dobru saradnju sa bratkim turskim narodom najavio i nove nove projekte kao rezultat te saradnje.

Manifestaciji su prisustvovali i prisutnima se obratili i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, te Muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus. Oni su također naglasili važnost dobre saradnje naša dva naroda i naše dvije države, pozvavši prisutne da u svojim srcima baštine istinske vrijednosti vjere kao univerzalne vrijednost koja spaja i približava ljude i predstavlja najsnažniji izvor pozitivnih ljudskih vrijednosti.

Večer sufijske muzike upotpunuli su i derviši mevlevijskog tarikata koji su pred prisutnima izveli svoj poznati plesni zikr u kome se učesnici, u svojim prepoznatljivim odorama, dugo vrte u krug, zbog čega su u narodu i poznati kao vrteći derviši.

Svoj doprinos da ova manifestacija, kojoj je u sportskoj dvorani u Olovu prisustvovalo preko 500 posjetilaca, protekne u najboljem redu i organizaciji dali su aktivisti Mreže mladih i Odjela za žene, brak i porodicu, kao i članice Foruma žena “Sabina Jamaković”i Udruženja žena “Zeleni Vir” koji su se potrudili da prisutnima obezbjede ugodan smještaj i sve počaste bogatom trpezom domaćih jela i sokova na izlazu iz objekta. Sve u svemu bila je ovo, nakon dugo vremena, manifestacija u kojoj su Olovljani uživali i koju će dugo pamtiti.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button