AktuelnoPrivredaVijesti iz ZDK

BBI BANKA OBJAVILA JAVNI POZIV ZA SUBVENCIONIRANU LINIJU FINANSIRANJA SA VLADOM ZDK

Bosna Bank International objavila je u dnevnim novinama i na svojoj internet stranici javni poziv privrednicima iz Zeničko-dobojskog kantona da apliciraju za subvencioniranu liniju finansiranja BBI banke i Vlade ZDK-a.

Riječ je o finansijskoj liniji koja će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Ministarstva privrede/gospodarstva ZDK, dobiju finansiranja po stopi od nula posto. Za realizaciju ove linije BBI banka je osigurala sredstva u iznosu od 8.800.000 KM, dok je za subvenciju profitne marže Ministarstvo privrede/gospodarstva ZDK obezbijedilo iznos od 300.000 KM.

Sredstva će se odobravati za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga, očuvanje postojećih i obezbjeđenju novih radnih mjesta.

Zahtjevi za finansiranja sa potrebnom dokumentacijom podnose se u zatvorenim kovertama sa naznakom “Zahtjev za finansiranje iz linije Zeničko-dobojskog kantona” lično ili preporučenom poštom, na adrese poslovnih jedinica BBI banke: Podružnica Zenica; Islambegovića put, Zenica 72.000, telefon: 032 209-592; Podružnica Visoko, Alije Izetbegovića 39, Visoko 71.300, telefon: 032 731-303; Podružnica Kakanj, Alije Izetbegovića 123, Kakanj 72.240, telefon: 032 771 735 i Podružnica Tešanj, Maršala Tita 9, Tešanj 74.260, telefon: 032 656-770 ili putem elektronske pošte: linijazedokantona@bbi.ba

Prijem zahtjeva, proces analize, obrade i odobravanja za finansiranje iz sredstava finansijske linije vršit će se u skladu sa redovnim procedurama BBI banke.

Ministar za privredu/gospodarstvo ZDK-a Zlatko Jelić pozvao je privrednike iz ovog kantona da apliciraju za subvencioniranu liniju i dobiju sredstva za finansiranje po stopi od nula posto, jer će troškove profitne marže (kamate) snositi ovo ministarstvo. Maksimalan iznos kredita je 500.000 KM, a rok otplate pet godina s grejs periodom od 12 mjeseci.

Naveo je da su ovo značajna sredstva podrške privredi jer dolaze u teškom vremenu pandemije koja je zadesila čitav svijet, te da su programi podrške Vlade i Ministarstva za privredu/gospodarstvo u 2021. bili usmjereni ka jačanju konkurentnosti i očuvanju likvidnosti domaćih kompanija.

-Računajući liniju s BBI bankom te kreditnu liniju koju plasiramo putem svog Kreditno-garancijskog fonda, podrška Vlade ZDK-a gospodarstvu u 2021. godini iznosila je 13,4 miliona KM. Podrška sektoru malih i srednjih srednjih preduzeća i obrtima bit će naš prioritet i u 2022. godini – rekao je Jelić.

Javni poziv je objavljen i na internet stranici zdk.ba na podrstranici Ministarstva za privredu/gospodarstvo ZDK.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button