AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaOlovo

Nusret Alispahić za zbirku Zavičajnog muzeja poklonio stari novac

Danas je našu Ustanovu Centar za kulturu,sport i informisanje posjetio Nusret Alispahić iz Olovskih Luku koji je za Zavičajni muzej poklonio stare papirne i kovane novčanice u različitim apoenima koje su se upotrebljavale u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

Naš sugrađanin Nusret kaže da je u svojoj kolekciji imao više različitih novčanica ali nažalost nije ih sve sačuvao od zuba vremena ali bar ove koje ima želio je da pokloni našem Zavičajnom muzeju.

Ove stare novčanice sigurno imaju i svoju numizmatičku vrijednost o kojoj se naš kolekcionar kaže nije raspitivao ali sada će sigurno imati značajnu muzejsku vrijednost koja će obogatiti zbirku starina našeg Zavičajnog muzeja.

Direktor Centra za kulturu,sport i informisanje Sanel Sokolar ovom prilikom se zahvalio našem sugrađaninu Nusretu koji je poklonio dio svoje kolekcije starih novčanica Zavičajnom muzeju kazavši kako je ovo značajan doprinos očuvanju kulturno-historijskih vrijednosti koji će starije genereacije podsjetiti na neka prošla vremena a novijim generacijama obogatiti znanje.

Ovo nije prvi ni posljednji put da naši sugrađani daju doprinos u obogaćivanju zavičajne zbirke Muzeja na čemu im se i ovom prilikom naša Ustanova zahvaljuje i poziva i druge ako imaju neku starinu da je poklone Muzeju, gdje će dobiti na vrijednosti i značaju.

Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button