AktuelnoVijesti iz ZDK

PREMIJER BAŠIĆ OBEĆAO PODRŠKU PROJEKTIMA FONDACIJE MUHAREM BERBIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je s delegacijom Fondacije “Muharem Berbić” iz Sarajeva, koju je predvodio izvršni menadžer Adnan Mević.

Muharem Berbić je medicinski radnik iz Kaknja koji je poginuo na početku rata u Bosni i Hercegovini, u augustu 1992. godine. Nakon 23 godine, sin Zijad i nevjesta Selma osnovali su fondaciju koja nosi njegovo ime i u fokusu svoga rada ima mlade koji su socijalno ugroženi dio bh. društva.

U fokusu fondacije je razvoj djece i mladih koji će u budućnosti biti aktivni članovi zajednice i nosioci društvenih promjena. Fondacija stipendira učenike i studente, pomaže im oko zapošljavanja, jačanja njihovih znanja i kompetencija, ali i omogućava zajednička druženja, socijalizaciju i potpunu društvenu inkluziju. Također, veliki akcenat stavlja na unapređenje zdravlja i pružanja direktne pomoći građanima i građankama Bosne i Hercegovine koji pripadaju primarnim ciljnim grupama ove fondacije.

Predstavnici ove fondacije tražili su podršku premijera i Vlade ZDK-a za njihove projekte, a novi važan projekat je inkluzivni restoran u kojem će raditi osobe sa invaliditetom uz asistente. Restoran će biti smješten u prostorima u Kaknju, koje je fondacija dobila na korištenje od Općine i RMU Kakanj.

Premijer Bašić, kao i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović, koja je prisustvovala sastanku, dali su punu podršku radu fondacije, kao i svim drugim altruističkim organizacijama koje svojim aktivnostima pomažu vladinom sektoru u brizi o mladima i najugroženijim kategorijama, obećavši da će tražiti načina da finansijski pomognu projekte ove fondacije.

Radio Olovo/Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button