AktuelnoMjesne zajedniceOlovo

Mjesne zajednice u programu Radio Olova-Nazif Džakmić predsjednik MZ Milankovići

MZ Milankovići je nekada bila jedna od najmnogoljudnijih MZ na području općine Olovo i brojala je oko 760 stanovnika po popisu iz 1991.godine .Tokom agresije na BiH ova mjesna zajednica bila je utočište za brojne mještane koji su bježeći od srpskog agresora  morali napustiti svoje domove.U to vrijeme broj stanovnika je premašio 1 000 dok danas MZ Milankovići ,sa svoja tri zaseoka Radovići ,Subašići i Hodžići broji oko 260 stanovnika.

O problemima sa kojima se susreću mještani ove MZ osim evidentnog i kontinuiranog odseljavanja u poslednjih nekoliko godina prioritetno je rješavanje problema loše putne komunikacije od Crnog Potoka do sela gdje oko 300 metara puta u veoma lošem stanju kaže naš sagovornik i predsjednik ove MZ Nazif Džakmić.

-Na posljednjem sastanku Savjeta mjesne zajednice  mještani su se izjasnili da žele da se i na ovom području uspostavi odvoz komunalnog otpada koji trenutno vrše individulanim vozilima ili u prirodu,kaže Džakmić.

Ove školske godine samo jedan učenik petog razreda pohađa nastavu u područnoj školi koja će po završetku školske godine potpuno zatvoriti svoja vrata vjerovatno prvi put u posljednjih 50 godina.

Nažalost i iz ove MZ zajednice je odselilo mlado stanovništvo i neizvjesno da li će i kada biti novih učenika.

Ipak to nije razlog da se ne govori o problemima mještana koji ovdje žive i rade koji žele bolju putnu komunikaciju,rasvjetu ,odvoz smeća itd.Ono što je ohrabrujuće za ovu MZ je što su ove godine uvršteni u projekat UNDP -a ,Jačanje uloge MZ u BiH ,uz čiju pomoć su u saradnji sa Općinom Olovo realizovani brojni projekti.

U našem podcastu poslušajte razgovor sa Nazifom Džakmićem predsjednikmom MZ Milankovići,

Naš sagovornik je istakao da su ove zime zadovoljni održavanjem puta i čišćenjem snijega do Milankovića od strane JKP Bioštica koje će nadamo se uskoro iznaći način i za odvoz komunalnog otpada.

Odvoz smeća trenutno zbog, kako nam je rekao direktor Kljajić, ekonomske neisplativosti se ne vrši sa područja Kamenska i Moguša. Kada je riječ o Milankovićima poslušajte šta je za naš radio rekao Kasim Kljajić direktor JKP Bioštica,

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button