AktuelnoOlovo

HOĆE LI GRADSKA DŽAMIJA U OLOVU BITI SPREMNA ZA RAMAZANSKE KLANJAČE

Nešto više od 15 dana ostalo je do početka Ramazana, što je rok koji je MIZ Olovo odredio za stavljanje u funkciju gradske „ Ahi Evran-i Veli Kirsehir“ džamije u Olovu. Naime nakon što su početkom godine obezbjeđena neophodna sredstva i nastavljeni završni radovi na ovom eminentnom objektu, ali i na pratećoj administrativnoj zgradi, nadležni u Medžlisu islamske zajednice (MIZ) Olovo izrazili su želju i dali sebi u zadatak da vjernicima iz Olova obezbjede da prvi teravih namaz ovog Ramazana klanjaju u novoj čaršijskoj džamiji.

Danas smo obišli gradsku džamiju da se uvjerimo u dinamiku radova i provjerimo koliko je blizu ostvarenje najavljenog ramazanskog radnog otvorenja. Primjećujemo da utrašnjost džamije već polahko dobija svoj konačni izgled. Sa skela postavljenih unutar objekta vrši se ukrašavanje stropa i krečenje. Prema onome što smo vidjeli, ali i saznali u razgovoru sa radnicima, prvog dana Ramazana džamija će biti spremna primiti svoje klanjače. To se naravno odnosi na obezbjeđenje osnovnih uslova za obavljanje namaza, dok će brojni drugi radovi na uređenju, opremanju i ukrašavanju prostora u i oko džamijskog objekta biti nastavljeni. Sve do konačnog svečanog otvorenja, koje bi, prema nekim najavama, moglo biti obavljeno krajem ljeta ili početkom jeseni ove godine.

Medžlisu islamske zajednice Olovo želimo od srca da se svi planirani radovi i svi zacrtani ciljevi ostvare i da Olovo sa Ramazanskim kandiljima, prvi put u svojoj historiji, ramazanske ibadete obavlja u svojoj gradskoj džamiji.   

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button