AktuelnoOlovo

Zehrid Višća iz ukrajinskih ratnih strahota spasio 16 osoba koje su utočište našle u Olovu

Danas smo u našem studiju razgovarali sa Višća Zehridom iz Čuništa koji je do početka agresije živio i radio u Ukrajini.Nakon što je sa porodicom izbjegao iz Ukrajine kada je počelo granatiranje njegovog grada ,u zadnjih petnaest dana tri puta se vraćao do Ukrajine kako bi pomogao ostalim članovima porodice njegove supruge inače Ukrajinke da se spase od ratnih strahota.Zahvaljujući njegovoj nesebičnoj pomoći 16 osoba iz Ukrajine trenutno je smješetno u njegovoj i kućama prijatelja u selu Čuništa koja se nalaze pored regionalnog puta Olovo -Zavidovići 16 km nizvodno od Olova.

Njihovo dolazak i boravak je prijavljen nadležnim policijskim i drugim institucijama kao i Crvenom križu Olovo. Kako nam je ispričao Zehrid, djeca njih osmero su počela danas pratiti on line nastavu u Ukrajini. Kao i ostali odrasli članovi porodice djeca žele da se ovo što prije završi i da se vrate u svoju zemlju.Ovdje su lijepo dočekani i ljudi imaju razumijevanja za njih ali sa zebnjom i još uvijek u šoku prate šta se dešava u njovoj zemlji koja se našla na meti neprijatelja.

Mještani sela Čuništa po drugi put su domaćini izbjeglim od ratnih strahota i izašli su u susret koliko su mogli što je i razumljivo jer smo ne tako davno prošli kroz iste situacije i sudbinu koja ih je zadesila.

Kako nam je kazao Zehrid svi izbjegli trenutno imaju ono najsnovnije ali ako ovo potraje bit će im potrebna pomoć u hrani i higijenskim potrebštinama ali i odjeći jer su došli samo sa po jednom torbom i ličnim stvarima.Trenutno im je dozvoljen mjesec dana boravka u našoj zemlji nakon čega je moraju napustiti ili izaći i ponovo zatražiti boravak.

Poslušajte cijeli razgovor na našem podcastu;

Radio Olovo /A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button