AktuelnoOlovo

Danas na ulicama Olova pripadnici snaga EUFOR-a

Danas smo u Olovu zabilježili prisustvo pripadnika EUFOR-a koji su sa svojim vozilima a kasnije i u patrolama boravili na ulicama grada.

Vojnici EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu su došli zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

“Četiri jedinice sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Zadatak trupa je da pokažu odlučnost EU-a da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Pripadnici vojnih snaga iz Europske unije koji su poslani kao pojačanje mirovnoj misiji u BiH raspoređeni su na sjeveru zemlje i u blizini granice sa Srbijom, potvrđeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Komandi EUFOR-a date su na upotrebu kasarne oružanih snaga BiH u Prijedoru i Bijeljini.

Prijedor je bio jedna od ključnih lokacija na kojoj je NATO rasporedio svoje snage u BiH kako bi osigurao provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma i tamo su bili uglavnom britanski vojnici no od okončanja misije SFOR-a 2004. godine njihova baza je rasformirana. Bijeljina je pak spadala u sektor kojega je osiguravala američka vojska.

Oba grada su na teritoriju koji administrativno pripada Republici Srpskoj, a Bijeljina je u blizini granice sa Srbijom.

U tim vojnim objektima trebalo bi biti stacionirano 500 vojnika iz europskih zemalja koji su poslani u BiH ranije tijekom marta zbog procjene da je sigurnosno stanje u toj zemlji pogoršano nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

“Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, srazmjerna je mjera opreza koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podupre partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja”, naveli su ranije iz glavnog štaba EUFOR-a u Sarajevu.

Ukupni kontingent vojnika koji djeluju u okviru operacije “Althea” na terenu je u prosle sedmice povećan na 1100.

U slučaju izbijanja većih izgreda ili ozbiljnije sigurnosne ugroze na terenu mogu računati na brzu potporu dodatnih 2500 vojnika koji čine stalnu pričuvu EUFOR-a.

Vojnici dolaze iz Austrije, Rumunije, Slovačke i Bugarske.

Pripadnici EUFOR-a osim u glavnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva do sada su u drugim dijelovima zemlje bili raspoređeni uglavnom unutar malih promatračkih timova.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button