AktuelnoKulturaOlovo

Predstavnica Fondacije Kemal Bakaršić dr.Marina Katnić Bakaršić posjetila Gradsku biblioteku Olovo

U posjeti Gradskoj biblioteci Olovo danas su boravile dr.Marina Katnić Bakaršić i dr.Mirela Muftić Omerović prof.na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu.

Cilj posjete kako su nam kazale gošće je da se dr.Katnić Bakaršić predstavnica Fondacije Kemal Bakaršić upozna sa Gradskom bibliotekom Olovo kojoj je Fondacija njenog muža prof.Kemala Bakaršića pružila pomoć u obnavljanju knjižnog fonda nakon poplava 2014.godine.

Profesor Kemal Bakaršić, je bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i istaknuti stručnjak iz oblasti bibliotekarstva i informacionih nauka, je u svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, osim na matičnom fakultetu, svoje znanje prenosio studentima različitih usmjerenja u BiH i svijetu.

 Autor je brojnih radova o bibliotekarstvu i kulturnoj baštini BiH među kojima je i nagrađena knjiga “Fragmenti kulturne historije Bosne i Hercegovine”, objavljena 2005. godine. Preminuo je 04. Juna  2006. godine u Sarajevu.

Fondacija je osnovana sa željom da se ideje profesora Bakaršića nastave realizirati kroz Fondaciju Kemal Bakaršić Sarajevo. Osnovni ciljevi Fondacije su unapređivanje bibliotečkih nauka i tehnologija u Bosni i Hercegovini putem obezbjeđivanja mogućnosti studentima bibliotekarstva i bibliotekarima stručne prakse, stipendiranja, te permanentnog obrazovanja i usavršavanja u Bosni i Hercegovini.

Jedna od važnijih djelatnosti na koju su ponosni u ovoj Fondaciji je i kontinuirana pomoć izdavačima i bibliotekama u BiH ali i pojedincima za njihov doprinos bibliotekarstvu.

Razgovor sad dr.Marinom Katnić Bakaršić i dr.Mirelom Omerović koja je bila njen domaćin u Olovu poslušajte u ponedeljak u našem programu od 10 i 30 sati a nakon toga i na našem podcastu.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button