AktuelnoMjesne zajedniceOlovo

KROZ MZ KRIŽEVIĆI SA JASMINOM ČAMDŽIĆEM

U okviru našeg nastojanja da svakoj mjesnoj zajednici na području naše općine Olovo posvetimo dio svog programskog prostora ove sedmice donosimo vam aktuelnosti iz MZ Križevići. Naš gost bio je predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Jasmin Čamdžić.

MZ Križevići je najmlađa olovska MZ formirana odlukom OV Olovo 1999.godine. Pripadaju joj naselja Križevići, Meorača, Boganovići i Moguše. Prema riječima predsjednika trenutno na ovom području, u 119 domaćinstava, živi 280 stanovnika.

Uz dvije rijeke, Krivaju i Orlju, ovo je MZ sa najbogatijim kulturno-historijskim spomenicima. Čak tri nekropole stećaka upisane su na listu nacionalnih spomenika pod zaštitom države. Uz historijsko područje “Navitak” u Boganovićima sa nekropolom stećaka, tu su i nekropole u Meorači i na Mogušama. Baš kao što ova područja i spomenici nisu dobili adekvatnu zaštitu, uređenje, pristupnu infrastrukturu i adekvatnu promociju, tako se i malo zna da slika na našoj novčanici od 10 KM nije stećak iz Radimlje kod Stoca, kako se to predstavlja, već se radi upravo o stećku sa nekropole iznad Meorače.

A upravo za ovo područje vezana je i priča o čuvenom čekrku kojim se, u doba Austrougarske i za vrijeme funkciuonisanja uskotračne pruge Zavidovići-Olovo- Han Pijesak, spuštala oblovina niz strme litice do kraka te pruge u Meorači.

Naš razgovor sa Jasminom Čamdžićem uglavnom se fokusirao na sadašnje stanje, aktuelne i planirane projekte kojima se pokušava poboljšati sadašnjost u ovom pitomom krajoliku. Uz završetak projekta vodosnadbjevanja planovi su usmjereni na obnovu i opremanje prostorija mjesnog ureda, instalacije ulične rasvjete, popravke mostova ilokalnih puteva.MZ Križevići jedna je od pet olovskih mjesnih zajednica koje su ušle u drugu fazu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koju zajedno u saradnji sa općinom Olovo provodi UNDP, a u okviru koje su na forumu građana stanovnici upravo kandidovali pomenuti projekat izgradnje I opremanja mjesnog ureda kao najprioritetniji.

Kompletan razgovor emitovali smo danas u 13:30 sati, reprizno ga poslušajte večeras od 20 sati, uskoro i u okviru našeg podkasta u novoj epizodi na ovom mjestu gdje ćemo postaviti link.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button