AktuelnoVijesti iz ZDK

U Zavidovićima održan Prvi seminar za trenere u streljaštvu

NAZIRE LI SE KRAJ AGONIJI U STRELJAČKOM SAVEZU FBiH!?

U organizaciji Streljačkog saveza ZDK u Zavidovićima je održan Prvi seminar za trenere u streljaštvu s akcentom na rad trenera na treningu i tokom takmičenja. Zbog nagomilanih problema u streljaštvu  na području FBiH, uz otežano finansiranje i organizaciju takmičenja, i edukacija je ostala u drugom planu. U Streljačkom savezu ZDK, koji postoji dvije godine, za svoje članove, ali i one iz ostalih dijelova Federacije, upriličili su Prvi seminar za trenere u streljaštvu.

-Ovo je planska aktivnost koja je polanirana da se uradi, znači seminar za trenere, a takodje je planska aktivnost da se organizira i seminar za sudije. Planska aktivnost je i da se organiziraju sastanci s lokalnim nivoima, s načelnicima općina gdje egzistira Streljački savez na nivou ZDK jer skoro u svakoj općini i svakom gradu ima po jedan klub. Nadam se da će ta saradnja i pomoć, posebno od Ministarstva za sport biti ove godine puno bolja-kazao je predsjednik Streljačkog saveza ZDK Haris Ćatić.

-Počev od prorade samih pravila u streljaštvu do podataka o oružju koje koristimo i do načina održavanja i, naravno ono što je najbitnije,  o mjerama sigurnosti prilikom rukovanja oružjem-dodaje generalni sekretar Saveza  Muhamed Ibrahimović.

Za polaznike  seminara angažirani su stručni predavači.

-Imamo tu sedam, osam elemenata koje moramo sve predočiti u jedno. Imamo serijsku vazdušnu pušku gdje moramo obratiti pažnju i na disanje, i na nišanjenje i na stav. Stav je vrlo bitan. Stav kada se savlada, on daje odlične rezultate-pojašnjava predavač  Kemal Lipovac iz SK „Kalin“ iz Bugojna.

BLOKIRAN RAČUN SK FBiH

Uz deset klubova sa područja ZDK seminaru su prisustvovali i predstavnici klubova i streljačkih sekcija iz Gračanice, Banovića, Gradačca i Živinica koji su primljeni u punopravno članstvo.

-UO je dozvolio da nam se pridruže ovi nabrojani klubovi i sekcije da se mogu takmičiti jer na nivou TK nemaju organizovano takmičenje. Na nivou Federacije, na žalost evo, u posljednje dvije, tri godine se ne organizuju takmičenja. Ljudi treba da izadju negdje na takmičenje, da imaju rezultate i da mogu pravdati svoj rad. Mi smo odlučili na UO da te klubove i sekcije primimo u naš sastav i da imaju jednaka prava kao i naši klubovi-kaže  Muhamed Ibrahimović.

-Došlo je do blokade računa. Ja sada pojedinosti ne znam, ali evo mi smo poduzeli stvari i u narednih par dana, u narednom mjesecu će da bude Skupština u Visokom. Tu ćemo izabrati nova tijela i onda ćemo donijeti novi Statut. Onda ćemo normalno razgovarati o svim problemima i o svim zadacima koji su ispred nas-dodaje Kemal Lipovac.

Dok se ne riješi problemi u Federalnom SS u ZDK rade koliko mogu da zadrže nivo takmičenja i trenažni proces.

-Na području Kantona mi imamo redovna takmičenja. Znači to je Liga  u streljaštvu serijskom vazdušnom puškom u četiri kola. Imamo ligu standard vazdušnom puškom, isto u četiri kola. Imamo prvenstvo po kategorijama i imamo Kup ZDK krajem avgusta mjeseca i to nam je tradicionalni turnir-kaže Muhamed Ibrahimović.

U kolu Kantonalne lige u  kategoriji serijska vazdušna puška nastupi u prosjeku 120 strijelaca, dok je u kategoriji standard vazdušnom puškom, zbog skupljeg oružja koje još ne posjeduju svi klubovi, taj broj dvostruko manji.

afirmativa.ba

Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button