AktuelnoKulturaObrazovanjeOlovoOpćenito

IKRE – Uči, čitaj !

Učenici MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ predvođeni profesorom islamske vjeronauke Ibrahimom Mehićem i direktorom ove naše školske ustanove Mujom Mansom jučer su organizovali zajedničku posjetu našoj Gradskoj biblioteci.

Prema riječima prof. Mehića cilj je bio da u mjesecu Ramazanu učenicima približi i praktično ukaže na važnost čitanja i učenja, te na činjenicu da su prve Kur’anske riječi, objavljene upravo u mjesecu Ramazanu časnom Poslaniku Muhammedu a.s. bile IKRE!  –  što u prevodu predstavlja imperativnu formu koja glasi: Uči, čitaj!

   Nakon razgledanja biblioteke i bogatog knjižnog fonda, sada smještenog u adekvatnom, novom i prelijepom prostoru Doma kulture, učenicima su se obratili bibliotekarka Sanela Kaikčija i profesor Mehić podcrtavajući važnost sticanja znanja i ukazujući na primjere u prošlosti i na narode koji su znanjem uzdignuti na svjetskoj pozornici, ali i na suprotan proces u kome su zapostavljanje znanja i rada po njemu neminovno vodilo dekadenci i nazadovanju na društvenoj ljestvici.

Učenike su pozdravili i podstakli na čitanje i učenje i direktori biblioteke i škole Samir Milunić i Mujo Manso. Da naše nove generacije znaju put do knjige potvrđuje i ova slika nastala u vrijeme ove posjete, a koja pokazuje da i naši najmlađi rado dolaze u biblioteku.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button