AktuelnoOlovoPrivredaVijesti iz ZDK

GRADOVIMA I OPĆINAMA U ZDK MILION KM ZA UREĐENJE POSLOVNIH ZONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori s osam gradonačelnika i načelnika ili predstavnika gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u ukupnom iznosu od 1.031.000 KM.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da je ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica jedno od temeljnih politika Vlade ZDK-a te čestitao resornom ministru Zlatku Jeliću i njegovim saradnicima što su veoma brzo finalizirali ugovore i potpisali ih uoči početka građevinske sezone.

-Nadam se da će ova sredstva biti od koristi lokalnim zajednicama za njihove poslove zone, da će biti zadovoljni i potencijalni investitori te da ćemo zajedničkim ulaganjima poboljšati privredni ambijent u ZDK – rekao je premijer Bašić.

Sredstva su dobili Grad Zenica (Poslovna zona “Zenica 1”), te općine Tešanj (PZ “Bukva-Vila”), Vareš (PZ “Kram”), Maglaj (PZ “Liješnica”), Žepče (PZ “Radovlje”), Doboj Jug (PZ “Mravići”), Usora (PZ “Srednja Omanjska”) i Olovo (PZ “Golubište”). Maksimalni iznos po jednom zahtjevu, koji je jedinica lokalne samouprave mogla dobiti, je 150.000 KM.

-Sve općine i gradovi koji su aplicirali za maksimalni iznos, a koji su imale uredne aplikacije, njihovom je zahtjevu i udovoljeno. Nije bilo odbijenih zahtjeva – kazao je ministar Jelić.

Podsjetio je kako su to sredstva prikupljena od koncesija pa se na ovaj način “najbolje dobija dodatna vrijednost za uložena sredstva”. Uspostavljanjem poslovnih zona privlače se, podvlači Jelić, investitori te se otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama.

-Kako je pokrenut ovaj program, od 2009. godine, do 2016. Vlada ZDK je odobrila sredstva u iznosu od tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana ukupno odobrena sredstva su pet miliona KM. To znači da je ukupan iznos dodijeljenih sredstava za poslovne zone u ZDK osam miliona KM – napomenuo je Jelić.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button