AktuelnoHumanitarne akcijeNGO i udruženjaObrazovanjeOlovo

Volonteri Fondacije „Out of Area“ iz Holandije nakon pauze zbog pandemije nastavljaju podršku OŠ”Olovo”

Od ponedeljka 9.maja 2022.godine  u OŠ „Olovo“ u Olovu u organizaciji Fondacije „ Out of Area“ ponovo boravi  grupa od 35 volontera i volonterki tačnije profesora i studenata  Deltion Collega iz grada Zwolle u Holandiji  koji već rade na uređenju dijela školskih prostorija u područnoj  školi u OL.Lukama. Pored toga kao što su i obećali prilikom dolaska prije dvije godine, OŠ”Olovo”su uručili vrijednu donaciju u vidu sportske opreme i rekvizita za nastavu tjelesnog odgoja ali i drugih sportskih aktivnosti.

Ova saradnja je  započela zahvaljujući  našem sugrađaninu Mirelu Keriću ,prvi s desna, koji živi i radi u Holandiji kao profesor tjelesnog odgoja te uz posredstvo Fondacije „ Out of Area“ kojoj ovo nije jedini projekat u BiH.

-Sretan sam što sam danas u Olovu ovim lijepim povodom.Projekt na kojem radim sa svojim kolegama već duže vrijeme konačno je doživio svoju relizaciju koja je bila prekinuta pandemijom dvije godine.Sa mnom su ovih dana u Olovu moje kolege i studenti iz Deltion Collega  .Želimo da damo naš skroman doprinos boljim i kvalitetnijim uslovima za rad mojim kolegama ali i učenicima moje nekadašnje škole u Olovu,kaže Mirel.

Direktor škole Edin Kljajić izrazio je zahvalnost na ovoj saradnji koja je počela prije dvije godine kada su učionice u centralnoj školi poprimile novi ljepši izgled ,zahvaljujući volonetrima iz Holandije.

Direktorica Fondacije “Out of Area” Anee Cosse kaže da je ovo samo jedan od 45 projekata koji ova fondacija godišnje realizuje u BiH.Pored ove vrste projekata organizuju i četverodnevni festival FutureA za djecu koji se ove godine održava u Busovači,Jajcu,Travniku i Čapljini.

-Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji OŠ”Olovo”je bogatija za brojna školska pomagala i sportske rekvizite koji su već danas u upotrebi jer su ih odmah mogli isprobati učenici prvog razreda koji su se zatekli na času tjelesnog odgoja,kaže direktor Edin.

Profesori i student iz Holandije koji će do subote 14.maja 2022.godine boraviti u SRCA Ajdinovići  pored uređenja školskih prostorija  u Ol.Lukama  posjetit će i područne škole u Dugandžićima i Kruševu.

Tonski zapis poslušajte u novoj epizodi našeg podcasta

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button