AktuelnoVijesti iz ZDK

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj rasvijetlili 23 krivična djela

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj su poduzimali intenzivne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela “Krađa”,”Teška krađa”,”Razbojništvo” “Iznuda” i “Izazivanje opće opasnosti”, koja su počinjena u proteklom periodu na području općine Kakanj.

  • Krađe i Teške krađe-

1. Kao rezultat naznačenih aktivnosti, policijski službenici su dana 22.04.2022. godine, u 05,15 sati, u ulici Alije Izetbegovića u poslovnom objektu, vlasništvo S.F. zatekli lica Č.A. i A.S. iz Kaknja u izvršenju krivičnog djela “Teška krađa”, koje su lišili slobode i priveli u prostorije Policijske stanice Kakanj.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinila predmetno krivično djelo, navedena lica su ispitana u svojstvu osumnjičenih lica, prilikom čega se došlo do podataka o postojanju osnova sumnje da su isti, u prethodnom periodu, izvršili krivično djelo “Teške krađe” provaljivanjem u prostorije dvije autoškole locirane u ulici Alije Izetbegovića u Kaknju.

Izvršenim pretresom stanova i pomoćnih objekata koje koriste navedena lica pronađen je dio predmeta koja su otuđena prilikom počinjenja navedenih krivičnih djela te će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv počinalaca biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

2. Također, radeći na rasvjetljavanju izvršenja krivičnih djela “Krađe” i “Teške krađe” provaljivanjem u putnička i kombi vozila, te provaljivanjem u kuće i pomoćne objekte, na širem području općine Kakanj, iz kojih su otuđene razne mašine, motorne pile, bušilice, novac, nakit, oprema iz vozila, sitni alat i drugi predmeti, policijski službenici Policijske stanice Kakanj su došli do operativnih saznanja i dokaza da se u vezu sa izvršenjem istih može dovesti lice A. A., rođen 2000. godine iz Kaknja. Navedeno lice je pronađeno i lišeno slobode, te privedeno u službene prostorije Policijske stanice Kakanj, kod kojeg je pronađeno i privremeno oduzeto 12 ključeva za otključavanje vozila marke VW.

Zavedenom kriminalističkom obradom zadokumentovano je četrnaest (14) krivičnih djela koja su izvršena na području koje pokriva Policijska stanica Kakanj, počinjena tokom 2022. godine, na štetu 14 oštećenih lica, kojom prilikom je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 30.000,00 KM. Poduzetim mjerama i radnjama pronađen je i privremeno oduzet veći broj predmeta, koji potiču iz predmetnih krivičnih djela koja će biti vraćena vlasnicima.

– Razbojništva-

1. Dana 20.01.2022. godine u 14,45 sati dežurnoj službi Policijske stanice Kakanj, prijavljeno je da je u ulici Šehida, općina Kakanj, od strane NN lica fizički napadnut K.Dž. iz Sarajeva, kojom prilikom mu je otuđena torbicu u kojoj su se nalazili lični dokumenti i novac.

Dana 25.01.2022. godine oštećeni K.Dž. je dopunio svoju datu izjavu kroz koju je između ostalog naveo da je kontaktom putem Facebook profila stupio u kontakt sa njemu nepoznatim licem došao do informacija da će mu vratiti lične dokumente za novčani iznos od 2.000 KM gdje je NN lice upućivalo prijetnje po život oštećenog i njegovog sina ukoliko mu ne isplati navedeni iznos.

Dana 29.01.2022. godine u 20,23 sati dežurnoj službi Policijske stanice Kakanj, zaprimila je prijavu da je u 20,17 sati u ulici Alije Izebegovića, općina Kakanj nad radnicom u TR “Dado”, od strane NN muškog lica uz prijetnju nožem izvršeno krivično djelo Razbojništva, kojom prilikom je od iste otuđilo novac iz kase u iznosu od oko 200,00 KM, nakon čega se udaljilo u nepoznatom pravcu.

Operativnim radom, radeći na rasvjetljavanju gore prijavljenih krivičnih djela, policijski službenici Policijske stanice Kakanj, su došli do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela može dovesti lice K. A., rođen 2003 godine iz Kaknja, koji je pronađen i ispitan na okolnosti izvršenja predmetnih djela, koje je u prisustvu branioca u potpunosti priznao. Po naredbi Kantonalnog suda Ze-Do kantona, prilikom pretresa kuće koju koristi K. A., pronađeni su i oduzeti određeni dokazi, koji su u vezi sa izvršenim krivičnim djelima “Razbojništvo” i ” Iznuda u pokušaju”

2. Pored gore opisanih krivičnih djela rasvijetljeno je i krivično djelo Razbojništva počinjeno dana 01.03.2022. godine u 20,15 sati nad radnicom u trgovačkoj radnji “Diskont Kadrić”, od strane NN lica koje je uz prijetnju nožem otuđilo novac koji se nalazio u kasi.

Kriminalističkom obradom lica V.A., rođenog 2003. godine iz Kaknja, navedeno krivično djelo je rasvijetljeno, te će protiv lica biti dostavljen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

-Izazivanje opće opasnosti-

1. Također, rasvijetljena su i krivična djela “Izazivanje opće opsanosti” podmetanjem požara u ugostiteljske objekte “Plan B” i “Gastro Pub AG”, locirane u ulici Alije Izetbegovića, općina Kakanj, koja djela su počinjena u dane 21. i 22. 02.2022. godine. Operativnim radom, radeći na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela, policijski službenici Policijske stanice Kakanj, su došli do podataka i dokaza da se u vezu sa izvršenjem istih mogu dovesti lica: G.Z., rođen 1999. godine, K.E., rođen 2004. godine, i malodobni Č.S., i B.H., sva lica iz Zenice, koja su lišena slobode i ispitana u svojstvu osumnjičenih.

Naznačenim aktivnostima službenika Policijske stanice Kakanj uspješno je rasvijetljeno i zadokumentovano 17 krivičnih djela “Krađe” i “Teške krađe”, 3 krivična djela “Razbojništva”, 1 krivično djelo “Iznuda” i 2 krivična djela “Izazivanja opće opasnosti”, gdje će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, protiv izvršilaca predmetnih krivičnih djela biti dostavljeni Izvještaji o otkrivanju krivičnih djela.

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button