AktuelnoVijesti iz ZDK

REZULTATI POLICIJSKE AKCIJE “META”

U nastavku operativne akcije “META”, policijski timovi izvršili pretrese na 39 lokacija, kojom prilikom su 24 lica lišena slobode i stavljena pod kontrolu, dok se za 4 lica intenzivno traga.

Policijskislužbenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i usaradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničkodobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog nazivaMETApoduzimali operativnotaktičkei i stražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: ” Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge” iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih drogaiz člana 238. Krivičnog zakona FederacijeBiH, ” Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. krivičnog zakona Federacije BiH, “Odavanjeslužbenetajneiz člana 388. KrivičnogzakonaFederacijeBiH, i krivičnog djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja Zeničkodobojskogkantona. Pretresi od strane policijskih timova obavljeni su istovremeno na 39 lokacija na području gradova Zenica, Visoko, Mostar i Široki Brijeg.

Aktivnosti u okviru akcije “META” se poduzimane su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupalo po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a pretresi su provedeni u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije uz tehničku podršku službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.ž

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge, novca, oružja i municije, te digitalnih vaga i opreme koja se koristi za pakovanje opojne droge te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja nakon čega će biti korišteni u dokaznom postupku.

Napominjemo da su prilikom provođenja mjera i radnji u okviru operativne akcije Meta u prethodnom periodu policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona u saradnji da službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA), na području grada Visoko, locirali i izvršili pretres objekta u kojoj je pronađena laboratorija za uzgoj biljke “Cannabis sativa”, proizvodnju, preradu i pakovanje opojne droge marihuana sa sistemom za ventilaciju, električnom opremom sa sijalicama, sjenilom, uređajima za isušivanje zraka, ventilatorima i senzorima za mjerenje temperature.

Tom prilikom, pronađeno je i izuzeto 158 stabljika biljke “Cannabis sativa”.

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button