AktuelnoNGO i udruženjaObrazovanjeOlovoRadio Olovo

Učenici područne OŠ“Olovo“ u Olovskim Lukama zahvaljujući Fondaciji “Out of Area”i Mirelu Keriću dobili nove uređene učionice

 Tokom protekle sedmice područna osnovna škola u Olovskim Lukama bila je mjesto zbivanja i susreta volontera iz Holandije i učenika i nastavnika ove škole.

Fondacija „Out of Area“ već drugi put dolazi u ovu školu kako bi zavrišla započeto prije dvije godine kada je sve zaustavljeno zbog pandemije korona virusa.Projekat uređenje i opremanja škole podrazumijeva tehničku i sportsku opremu za šta su izdvojili više od 10.000 KM.Osnovna škola“ Olovo“ od sada je bogatija za vrijednu sportsku opremu za izvođenje nastave tjelesnog odgoja,laptope i tv aparate za svaku učionicu kao i brojni drugi školski pribor.

Ono što je još značajnije i ima nemjerljivu vrijednost je druženje i radost koju su ovi mladi ljudi unijeli među ove mališane.Dok su radovi trajali volonteri -animatori su održali radionice na kojima su sa djecom crtali,plesali i družili se.

-Volonteri iz Holandije njih 29 studenta i 5 profesora zajedno su radili na uređenju 4 učionice i hodnik koje su osvježili ,obojili i oslikali motivima po želji učenika.Za učenike petog razreda za izvođenje nastave Osnova tehnike obezbijeđeni su laptopi za kvalitetnije izvođenje nastave informatike i osnova tehnike,kaže direktor škole Edin Kljajić.

Adaptacija prizmenih prostorija koje se koriste u školi došla je u pravo vrijeme jer već dugo ovi učenici očekuju da se započne sa izgradnjom novog školskog objekta.

Osnovnu školu u Olovskim Lukama trenutno pohađa 65 učenika koji su svoju zhavlanost za ovih nekoliko posebnih dana, iskazali u vidu svečanog programa koju si pripremili zajedno sa svojim nastavnicama.Direktorici fondacije  „Out of Area“ Anee Cosse ,Mirelu Keriću i svim volonterima studentima Deltion Collega direktor škole Edin Kljajić uručio je zahvalnice  na zajedničkom druženju uz jela i poslastice koje su pripremili roditelji učenika ove škole.

Jedan od glavnih inicijatora da se ovakav projekat relizuje u Olovu je Mirel Kerić koji živi i radi u Holandiji.

-Drago mi je da sam uspio doprinijeti ovako pozitivnoj energije koju su vaši ali i naši učenici dobili.Nadam se da ćemo u narednim godinama ne samo ovakve vrste projekta nego i druge projekte realizirati i družiti se zajedno,kazao je između ostalog Mirel Kerić.

Fondacija „Out of Area“ na kraju svega urađenog učenicima ove škole je poklonila odlazak na dječiji festival   “FutureA” koji krajem maja organizuje ova fondacija već dugi niz godina u nekoliko gradova u BiH.

Volonteri iz Holandije tokom višednevnog boravka u Olovu bili su smješteni u SRCA Ajdinovići a jedan od slobodnih dana su iskoristili za posjetu Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

I na kraju da pomenemo posebnu zahvalnost i najduži pljesak dobile su članice Foruma žena “Sabina Jamaković” koje su spremale obroke za studente iz Holandije koji su po prvi put imali priliku probati jela naše tradicionalne bh kuhinje.

Trag i sjećanje na ovo druženje i zajednički provedene dane gosti će kao i domaćini dugo pamtiti i nadaju se u budućnosti ponoviti na novim i sličnim projektima.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button