AktuelnoHistorijaNGO i udruženjaOlovoOpćenito

OKUPLJANJE U ČAST HEROJA 1.SAMOSTALNOG SOKOLAČKOG BATALJONA

Prije 30 godina, 19.avgusta 1992.godine borci sa područja sokolačke opštine na herojskom Kruševu, na olovskom ratištu, formirali su neprobojni odbrambeni bedem. Tim povodom u subotu 20.avgusta, kod šehidskog spomenika podigutog na Kruševu okupile su se porodice šehida i poginulih boraca, preživjeli pripadnici Sokolačkog bataljona i brojni drugi gosti i građani. Manifestaciju obilježavanja 30. godišnjice od zaposjedanja linija odbrane na Kruševu, nakon, povlačenja sa okupiranih prostora svoje opštine Sokolac i odavanje počasti poginulim sokolačkim braniocima organiziralo je istoimeno Udruženje ” 1.Samostalni Sokolački bataljon” čiji je predsjednik Hamdija Smajić prvi pozdravio brojne prisutne.

O nastanku i ratnom putu Sokolačkog bataljona govorio je ratni k-dant ove jedinice Denijal Grbo. On je, između ostalog, podsjetio da je u sastavu jedinice bilo 556 boraca od kojih je veliki broj položio život u odbrani domovine, a još veći broj doživio ranjavanje i prolio krv na ovom komadu zemlje Bosanske. Grbo je posebno istakao činjenicu da je ova jedinica preživjela sve ofanzive i teška vremena, blokade, mjesece sa po dva obroka hrane, pješanjenja i po blizu 100 km do svojih porodica u Kaknju, Visokom i drugim sredinama širom Bosne, gdje su se skrasili u muhadžirluku. Sedam je pripadnika 1.SSB odlikovano največim armijskim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Prisutnima su se obratili i Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, te sekretar Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica Esed Ivojević.

Sve prisutne posebno je dojmila činjenica da je ovoj manifestaciji prisustvovao i obratio im se član predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda i Zlatni ljiljan Željko Komšić.- Moja je čast što sam danas sa vama! Imao sam priliku i u ratu, ovdje na Nišickoj visoravni u onim oslobodilačkim akcijama, upoznati hrabre Sokolačke borce. Hvala vam što čuvate sjećanje na herojstvo ovih ljudi i naše generacije. Mi i danas podignute glave ponosno hodamo ovom zemljom. Borba za Bosnu i Hercegovinu nije prestala. Nismo se umorili onda, nećemo se umoriti ni sada i od borbe za našu domovinu nećemo odustati! – kazao je između ostalog g-din Komšić u svom obraćanju.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima, a vjerski dio programa preuzeli su imami MIZ Kaljina koji su pred duše Sokolačkih I svih Bosanskih šehida proučili suru “Ja- sin” .

U našoj novoj podkast epizodi poslušajte tonski smimak manifestacije koju je vodio i moderirao Ismet Bečar.

Slušajte nas! Čitajte nas! Gledajte nas!
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button