AktuelnoKulturaOlovo

Više stotina vjernika okupilo se na tradicionalnoj šehidskoj dovi u Solunu

Na centralnom šehidskom mezarju u Solunu danas je održana tradicionalna i posljednja dova u kalendaru MIZ Olovo. Veliki broj vjernika, u prvom redu šehidskih porodica, iz Olova, susjednih I drugih opština došao je danas u Solun još jednom odati dužnu počast najboljim sinovima Bosne, onima koji su u odbrani vjere i domovine položili svoje živote. O veličini te žrtve, te značaju tradicije sjećanja na njih govorili su i Esad ef Pepić- glavni imam MIZ Olovo i dr. Ferid ef. Dautović izaslanik Muftije sarajevskog koji je posebno naglasio važnost ovakvih okupljanja i svetost ovakvih mjesta kao što je ova Solunska oaza bijelih šehidskih nišana.

– Moramo znati prepoznati i sačuvati svoje vrijednosti i iste pretočiti u tradiciju i životnu praksu – kazao je, između ostalog dr. Dautović.

Učenjem Kur’ana I Mevludskim programom u kome su učestvovali brojni prisutni imami, među kojima i trojica gosta hafiza obilježen je i ovogodišnji veliki skup u Solunu. Zajedničkim klanjanjem podne namaza završena je ova tradicionalna manifestacija.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button