AktuelnoVijesti iz ZDK

CORAL PREDSTAVLJA PRIVREDNI POTENCIJAL BIH DRŽAVAMA NJEMAČKOG GOVORNOG PODRUČJA

Generalni menadžer kompanije “Coral Consulting Service” Zdenko Štriga i direktorica “Coral” d.o.o. Marija Ćeškić, predstavili su premijeru Zeničko-dobojskog kantona Mirnesu Bašiću projekt predstavljanja privrednog potencijala Bosne i Hercegovine u zemljama njemačkog govornog područja, s ciljem privlačenja investitora iz ovog dijela zapadne Evrope.

“Coral” kroz izdavanje poslovne publikacije želi povezati poslovne subjekte iz BiH sa investitorima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, unaprijediti protočnost podataka i aktuelnih informacija te uspostaviti informacijski sistem koji bi olakšao i ubrzao komunikaciju, što bi u konačnici olakšalo potencijalnim ulagačima da dođu do svih potrebnih informacija na jednom mjestu.

Kroz navedenu publikaciju bi se predstavile investicijske mogućnosti i turistički potencijal entiteta i kantona, kao i bh. kompanije koje su primjer uspješnog poslovanja i doprinosa bh. ekonomiji, zatim kompanije koje nude ideje i proizvode visoke vrijednosti prema zahtjevima svjetskog tržišta koristeći savremene tehnologije u proizvodnji.

Štriga i Ćeškić su najavili da bi publikacija “BiH Extra” trebala biti završena do kraja godine te da očekuju dobar prijem u navedenim zemljama, s obzirom da je prvo izdanje, štampano 2000. godine, bilo izrazito dobro prihvaćeno kod poslovno zainteresiranih subjekata na zapadu.

Publikacija će biti besplatna, a distribuirat će se u više od 200 industrijsko-trgovinskih komora u navedenim državama, finansijskih institucija, ministarstava, udruženja, menadžera, kao i nadležnim adresama koje prate razvoj privrede u BiH.

Premijer Bašić se zahvalio gostima na ponudi da Zeničko-dobojski kantona predstavi svoju privredu, koja je, kako je rekao, kičma privrede Federacije BiH, naglasivši da ovaj kanton, zbog svog geografskog položaja i industrijske tradicije, ali i značajnih prirodnih resursa i turističkih potencijala, ima šta ponuditi investitorima iz država njemačkog govornog područja, kao i drugih područja EU.

Naveo je da u ZDK-u uspješno posluju mnoge izrazito uspješne strane kompanije, kao što su “ArcelorMittal”, “Natron Hayat”, “Mann+Hummel”, Tvornica cementa Kakanj i mnoge druge, koje su na vrijeme prepoznale prednosti ulaganja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a danas su glavni zamajci privrede ovog kantona.

Predstavnici kompanije “Coral” ranije ovog mjeseca održali su prezentacije projekta u više velikih kompanija, kantonima, Privrednoj komori FBiH i Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button