AktuelnoVijesti iz ZDK

POČELO UTOPLJAVANJE TRI ŠKOLE U ZENICI U SKLOPU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA VLADE ZDK I CARITASA ŠVICARSKE

Jučer su otpočeli radovi na tri područne škole u Zenici u okviru druge faze aktivnosti na implementaciji mjera energetske efikasnosti, koju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona realizira zajedno sa „Caritasom“ Švicarske. Radi se o područnim školama “Pojske”, “Jezero” i “Luke”.

-Ukupna vrijednost radova u ovoj fazi je 320.000 KM i podrazumijevaju utopljavanje, u jednoj školi i zamjenu stolarije, te ugradnju i puštanje u rad kotlovnica za centralno zagrijavanje i to ekološki prihvatljivim energentima – kaže resorni ministar Spahija Kozlić.

zdk.ba

Ukupna vrijednost ulaganja u ove tri škole je 209.483,46 KM, od čega u PŠ “Luke” 88.891,92 KM, PŠ “Jezero” 44.403,02 KM i PŠ “Pojske” 76.188,52 KM. Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je 140.000,00 KM, uključujući PDV, a razliku od ugovorenog iznosa snosi “Caritas” Švicarske.

“Caritas” je za navedeni projekt osigurao dodatnih 140.000,00 KM, a u sklopu projekta će do kraja 2022. godine finansirati ugradnju toplotne pumpe u PŠ “Moševac”, gdje je ranije finansirao zamjenu stolarije i fasade, toplotne pumpe u PŠ Luke i PŠ „Moševac“, kotlova na biomasu u školama „Jezero“ i „Pojske“ te kompletne troškove implementacije, uključujući energetski audit, procjenu, nadzor i certificiranje.

Projekt menadžer „Caritasa“ Fuad Imamović naglasio je da će ova organizacija u sklopu projekta do kraja godine uraditi edukaciju u srednjim stručnim školama u ZDK-u na temu klimatskih promjena, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, donirajući modele solarnih kolektora i toplotnih pumpi za dalje korištenje u školskoj nastavi.

Također, najavio je da će „Caritas“ u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a, pokušati razviti novo zanimanje popularno nazvano „solarist“, koji će se baviti ugradnjom fotonaponskih sistema.

Dodao je da se očekuje usvajanje jednog seta zakona na Vladi FBiH koji će omogućiti izgradnju solarnih elektrana na privatnim kućama i zgradama, a proizvedena el. energija će se koristi za vlastite potrebe ili plasirati u mrežu elektroprivreda. To bi instalaterima fotonaponskih sistema zbog velike potražnje dalo sigurnu perspektivu na tržištu.

-Radit ćemo sa stručnim školama, koje ćemo odabrati, a osim regularnog rada, sa profesorskim kadrom ćemo pokušati da nezaposlene sa biroa prekvalificiramo i dodijelimo odgovarajući certifikat – rekao je Imamović.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button