AktuelnoOlovoPosaoRadio Olovo

Čarobne Edine lutke i radovi za igru, radost i život!

Predstavljamo vam Editu koja u svojim rukama stvara zanimljive i unikatne kreacije.Editina priča je slična pričama mnogih hrabrih samohranih majki koje život nije mazio.Poput plamena svijeće na vjetru ova mlada žena se odupire svim iskušenjima zahvaljujući i sinu koji joj daje snagu i razlog za borbu.

Edita Ahmećanović je rođena 1977.godine u Splitu,gdje je živjela i školovala se.Završila je tekstilnu školu od koje nije imala puno koristi dok nije otkrila svoj talenat u pletenju i izradi raznih predmeta od različitih materijala.

Edita je nezaposlena žena ,hrabra i ponosna samohrana majka sina Hamze učenika MSŠ u Olovu,koja nam priču o sebi započinje od dolaska u Olovo.

-Moja mama je iz Olova pa smo 2014.godine došle zbog posla i od tada smo ovdje.Zbog bolesti moje majke prestala sam raditi 2018.godine jer se mama razboljela i morala sam brinuti o njoj i sinu.Kada je mama preselila na “bolji svijet” 2020.godine, počinje moje zanimanje za pletenje. Nismo imali nikakvih primanja tako da se nešto moralo učiniti po tom pitanju.Počela sam sa papučama za bebe i haljinicama.Znala sam sate provesti pretražujući internet da bih našla šeme .Što sam više pretraživala,to sam bila oduševljenija sa svime što se može napraviti.Imala sam od prije iskustvo sa heklanjem,ali ne ove vrste,tako da mi je to sve bilo jako zanimljivo,priča Eda.

Sa izradom lutki je kaže počela dosta kasnije i to samo da vidi kako će to sve izgledati.

-“Ispalo” je sasvim solidno i zanimljivo i nastavila sam sa tim.Svaka nova lutka bila je novo uzbuđenje i sve je to bilo novo za mene.Zaboravila sam spomenuti da sam odmah nekako na početku svog rada s haljinicama upoznala ženu iz Bihaća koja mi je postala prijateljica.Ona je otkupljivala moje radove i prodavala ih.I dan danas smo u tome.

Pored izrade lutki i raznih igračaka Eda je vješta i u izradi brojnih drugih predmeta od vune ,vunice,konca itd.

-Sve svoje radove,odjeću za bebe,koje sam također počela raditi kaputići,šeširi,dukserice i mnoge druge stvari radim od vunice koju kupujem gdje stignem,obično na pijaci.Materijal za lutke njuškice,oči i tako neki detalji naručujem preko interneta.

Koliko vremena ti treba za izradu jedne lutke koja je njihova cijena ?

-Od veličine lutke i detalja na njoj ovisi vrijeme za koje je mogu uraditi i također po tome i cijena.Ako neka lutka nije komplikovana,kao npr medo,ili zeko mogu je završiti za dan.

Eda radi lutke po narudžbi kupaca ali i po svojoj želji.

-Obično radim po narudžbi,ali radim i kad nemam narudžbi,onako za sebe,jer nešto se mora raditi pa ako se proda dobro je.

Internet joj je pomogao da nauči izradu brojnih predmeta a sada joj pomaže da to sve ponudi i proda.

-Uglavnom sve radove objavljujem na svojoj Facebook i Instagram stranici Eda Handmade,i na svom profilu.

Edini radovi su stigli na brojne adrese širom BiH ali van njenih granica.

-Prvi radovi koji su otišli van naših granica bile su haljinice i dukserice koje sam poslala u Dansku a potom i u Švicarsku,Njemačku,Ameriku ,kaže Eda.

Lutke koje izrađuje su od vunice a neke imaju puno detalja na sebi poput Snjeguljice koju je kaže radila posljednju.

– Ta lutka je dosta velika,oko 60 cm i ima jako puno detalja na sebi, savitljive ruke i noge , sigurna je i bezopasna za djecu kao i sve ostale koje radim.Sve što ima više detalja je skuplje za izradit pa samim tim je veća cijena kada je prodajem zbog materijala koji moram da uložim u nju.Inače sve što radim pokušavam da nekako stavim cijene koje odgovaraju našim uslovima.Činjenica je,nažalost,da naš narod ne cijeni baš ručni rad iako su ti predmeti unikatni i mnogo dugotrjaniji od nekih fabrčkih ,plastičnih.

Izrada lutki i pletenje je za Edu jedini izvor prihoda.Nažalost ne može se pohvaliti da je to dovoljno jer znamo svi koliki su troškovi života pogotovo u zadnje vrijeme.

-Što se tiče zarade,kao što rekoh ,(ne)prilike u našoj zemlji nisu baš sjajne,tako da ni ja nemam neku zaradu i kao što sam rekla,osim te moje prijateljice,koja inače radi samo preko ljeta,nemam baš nekih narudži.Inače osim ovog nemam drugih primanja,ali ja ne odustajem.Sa svakom povratnom informacijom dobijem novi zalet i volju da radim dalje.Kada dobijem poruku da je stigla igračka ili nešto drugo,to me stvarno potakne da radim još jer još nikada nisam dobila poruku da nešto nije u redu.U svakoj poruci se nalaze samo pohvale i radost što me zbilja oduševljava svaki put,kaže ova optimistična i vrijedna žena koja u ovom surovom svijetu pokušava da prehrani porodicu i živi od svog rada.

Evo kako to izgleda od početka do kraja u video prezentaciji koju je uradio njen sin Hamza koji je talentovan za IT tehnologije.

https://fb.watch/f8t9IJILTT/

Ako želite nešto naručiti ili jednostavno podržati Edu u njenom radu možete je kontaktirati putem nekog od njenih facebook profila kao i na instagramu

https://www.facebook.com/edita.ahmecanovic.7

https://www.facebook.com/edamade43

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button