AktuelnoKulturaObrazovanjeOlovo

NAŠI MALI GOSTI – DJECA KOJA ZNAJU DA U KNJIGAMA STANUJE ZNANJE

Nakon što su u Gradsku biblioteku došli po svoje zaslužene nagrade za literarne i likovne radove na temu: “Zašto volim biblioteku”, na vrata našeg studija pokucali su nam posebni gosti, djevojčice Amila Sarajlić i Asja Memagić, te 6.godišnji Azer Alispahić.

Govoreći o ljubavi prema knjigama, o dojmovima iz biblioteke i svom boravku u našem studiju uljepšali su nam naš radni dan i program našeg Radija.

– Ja uopšte nisam ljubomorna što je Amila osvojila prvu nagradu! Meni je drago zbog toga! – govori simpatična Asja koja voli knjige sa avanturustičkim pričama.

Amila nam je pročitala svoju pjesmicu posvecenu biblioteci, a Azer nam je, zamislite, kazao kako u biblioteku može stati još novih polica i knjiga I da to, prije nego on ovih dana krene u školu to treba uraditi….

Za najbolju priču odnosno pjesmu o biblioteci Amila je osvojila nagradu i to knjigu i njoj dragu enclikopediju “Tajne o dinosaurusima”.

Šta je bio cilj nagradnog konkursa koji su organizovali, više nam je kazala direktorica Gradske biblioteke Olovo Sanela Kaikčija.

-Sve u cilju afirmacije djece za čitanje a time i bogaćenje rječnika i terminologije koja će im pomoći u izražavanju i pisanju napravili smo konkurs za pisanje eseja ili pjesama na temu šta njima predstavlja biblioteka i koliko im znači. Mnogo je bilo prijavljenih crteža, hvala na učešću i lijepim crtežima ali naš cilj je vježba pisanja, baratanja riječima i izražavanju osjećaja. U uži krug odabrali smo njih troje i evo danas smo se družili, razgovarali, podijelili poklone. Mislim da će ovo ostati djeci lijepa uspomena i iskustvo a još važnije je da su pobijedili tremu i strah od prihvatanja njihovog mišljenja. Bilo je veselo, zabavno i poučno kako to mi inače i radimo,kaže Sanela.

Svi smo zajedno, njihovim vršnjacima, ali i ostaloj djeci poručili da znanje stanuje u knjigama i da po znanje dođu u našu Gradsku biblioteku.

Uostalom poslušajte i sami u našoj novoj podkast epizodi:

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button