AktuelnoEkologijaOlovoPrivreda

Alma Ras će iz obnovljivih izvora proizvoditi preko 30% ukupne potrošnje električne energije

Alma Ras, sredinom ove godine, započela je izgradnju solarnih elektrana instalisane snage preko 600 kW, na lokacijama Olovo i Visoko, gdje ova kompanija ima proizvodne pogone. Elektrana u Olovu puštena je sredinom augusta, a odnedavno i u Visokom. Elektrane će proizvoditi oko 622.311,00 kWh električne energije godišnje, što znači da će iz obnovljivih izvora energije proizvesti više od 30% njihove ukupne potrošnje električne energije. Planirano smanjenje emitovanja CO2 je oko 580 t/godišnje za obje lokacije, što je jednako kao zasađenih 13.000 sadnica drveća. Iz svega navedenog, jasno je da su projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije izuzetno korisni za širu društvenu zajedicu i doprinose očuvanju okoliša. U ovu investiciju uloženo je preko 800.000 KM.

“Vođeni principima samoodrživosti – održivog razvoja, te internim i eksternim potrebama povećanja energetske efikasnosti kao temeljem budućeg razvoja i tržišne konkurentnosti, Uprava Alma Ras je podržala projekat instalacije i primjene fotonaponskih panela. Uvođenjem obnovljivih izvora kao zamjene, ne samo da ćemo smanjiti godišnju potrošnju električne energije, nego ćemo i pozitivno uticati na ekološke faktore i očuvanje prirode”, riječi su g. Rasima Memagića, generalnog direktora kompanije Alma Ras.

Projekt menadžer na ovom projektu je g. Alli Agbar Mašić, uposlenik kompanije Alma Ras, koji se s idejom izgradnje solarnih elektrana, prijavio na interni natječaj “Inovacije i Uštede”. Zahvaljujem se Upravi na povjerenju i pruženoj prilici, te kolegama koji su intenzivno radili na implementaciji ovog projekta. Čvrsto vjerujem da će se ovaj projekat isplatiti i doprinijeti pomaku prema čistoj energiji, riječi su g. Mašića.

Izvođač radova je kompanija Elektrocentar Petek Tuzla, a nadzor vrši kompanija ATS doo, Sarajevo.

Inače, kompanija Alma Ras broji preko 1300 uposlenika i na bh. tržištu posluje od 1998. godine. Važi za brend lider u proizvodnji i prodaji finog donjeg rublja i kao kompanija koja kontinuirano prati trendove i donosi inovacije na naše tržište u svim sferama poslovanja.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button