AktuelnoKulturaOglasiVijesti iz BiH

Javni poziv za dostavu rukopisa – prvijenaca na – konkurs “Moja prva knjiga”

1) Pravo učešća na Konkursu u imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine, građani iz bosanskohercegovačke dijaspore, kao i svi koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom/ maticom.

2) Konkurs se raspisuje u tri starosne kategorije:

-Prva kategorija: učenici osnovnih i srednjih škola (do napunjenih 19 godina starosti)

-Druga kategorija: do napunjenih 30 godina starosti

-Treća kategorija: stariji od 30 godina.

Organizator je predvidio i dvije specijalne nagrade:

-najbolji mentor (prijedloge za nagradu mogu dostaviti autori za svoga mentora; škole/fakulteti, školska odjeljenja, udruženja, neformalne grupe itd. Neophodno je u pismu navesti sve relevantne podatke, te kontakt za dopunu informacija)

-najbolji rukopis grupe autora (u obzir dolaze sve forme i oblici: zbirka pjesama ili priča, zbornik radova, školski almanah… s tim da ni jedan autor nije prije toga objavio svoju knjigu, ni individualno ni grupno)

3) Uz rukopis dostaviti biografske i kontakt podatke o Autorici/ Autoru.

4) Autori koji su ranije već objavili neku svoju knjigu, štampanu ili elektronsku, i za koju je dodijeljen CIP i ISBN broj, ne mogu sudjelovati na Konkursu. U obzir dolazi samo prva knjiga – neobjavljeni prvijenac neke autorice/ autora. Dostavom rukopisa na Konkursu, pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću garantuju da nisu ranije objavili knjigu. Bilo kakva štampana publikacija, elektronska knjiga itd, kojoj nije dodijeljen CIP i ISBN broj, ne smatra se objavljenom knjigom i autor može sudjelovati na Konkursu. Ukoliko se dokaže suprotno bit će diskvalifikovan.

5) Autori na Konkurs dostavljaju maksimalno jedan rukopis, u elektronskom obliku (Word, font 12), pisanu na bosanskom, srpskom, hrvatskom, crnogorskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Rukopis, sa naznakom: Konkurs Moja prva knjiga, dostaviti na e-mail: prva.knjiga.bmg@gmail.com.

6) Sve pristigle rukopise pregledat će i ocijeniti stručni žiri. Najuspjelije rukopise, najmanje tri, uz najbolji rukopis iz specijalne kategorije – rukopis grupe autora, Organizator Konkursa će nagraditi objavljivanjem knjige. Nagrađene autorice/ autori, u sve tri kategorije, dobit će Plaketu ‘Moja prva knjiga’ za pobjednički rukopis, za drugoplasirani i trećeplasirani rukopis, kao i autorice/ autori pobjednici u specijalnoj kategoriji.

7) Rukopisi dostavljeni na Konkurs ne podliježu tematskim, sadržajnim, žanrovskim, niti bilo kojim drugim ograničenjima, osim da njihov autor/ autorica nisu ranije objavili svoju knjigu. Na Konkurs se mogu dostaviti rukopisi svih književnih rodova i vrsta, iz svih oblasti nauke, publicistike itd.

8) Stručni žiri će javnost obavijestiti samo o prva tri mjesta u tri starosne kategorije, te o prva tri mjesta u specijalnim kategorijama. Žiri može odabrati i više rukopisa za objavljivanje. Žiri će dati obrazloženje za dodjelu nagrada. Žiri nije obavezan davati obrazloženje za ostale rukopise.

9) Autori će prije objavljivanja knjige potpisati ugovor sa Izdavačem.

10) Javni poziv je otvoren od 17. septembra 2022. godine do 1. novembra 2022. godine. U razmatranje će biti uzeti svi rukopisi koji su usklađeni sa pravilima Konkursa.

11) Dodjela nagrada bit će obavljena javno, u okviru Književnog festivala “Moja prva knjiga 2022”, u decembru 2022. godine.

12) Generalni pokrovitelj Konkursa i Festivala „Moja prva knjiga“ je bosansko-američka književnica Ella Čolić.

Tuzla, 15. septembar 2022.

Direktor Festivala „Moja prva knjiga“

Mehmed Pargan

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button