AktuelnoKulturaOlovoRadio Olovo

Zavirite i danas u”Izlog knjige” gdje vas očekuje “Crno mlijeko” od Elif Shafak

Ovoga petka Gradska biblioteka za rubriku “Izlogu knjige” je priremila preporuku “Crno mlijeko” od Elif Shafak .

Nakon rođenja prvog djeteta, Elif Şafak je doživjela duboku ličnu krizu. Opterećena krivicom, anksioznošću i zbunjena zbog nove, majčinske uloge, istaknuta romansijerka prvi put u životu prestala je pisati. Potonuvši u postporođajnu depresiju, Şafak je istražila iskustva drugih istaknutih spisateljica, poput Sylvije Plath, Virginije Woolf, Simone de Beauvoir i Alice Walker, kako bi pronašla način da pomiri sukob između majčinstva i umjetničkog stvaranja u društvu u kojem dominiraju muškarci.

Krajnje iskrena, živopisna i neočekivano duhovita, knjiga Crno mlijeko će sigurno biti prihvaćena među brojnim piscima, u akademskom svijetu i među ženama koje su prošle kroz krizu identiteta izazvanu majčinstvom. Sanela Sanela Kaikčija Kozmopolitskog svjetonazora i liberalnih stavova, Shafak je često nailazila na kritike pomalo zatvorenog turskog društva, ali unatoč tome već je godinama najprodavanija i najčitanija autorica u Turskoj.

Njen uspjeh nije ništa manji ni širom svijeta, knjige su joj prevedene na čak četrdeset i sedam jezika. Roman je autobiografski, a u podnaslovu navodi tri teme o kojima spisateljica progovara bez zadrške: pisanje, majčinstvo i unutarnji harem. Ponajprije je ovdje riječ o majčinstvu kao emocionalno složenom iskustvu koje je iz temelja promijenilo njen život i udaljilo ju od pisanja što joj je prije bilo posve nezamislivo. U pokušaju da osigura prostora svakoj od žena koja se nalazi u njenom unutarnjem haremu, upoznaje čitatelja s promišljanjima Elif književnice i Elif majke.

Osim autobiografske priče koja će privući obožavatelje Shafakinog opusa, ovaj roman je i sjajna priča o ženskom pismu i ženskoj snazi. Spisateljice, žene, majke, udane ili rastavljene, bez djece, zaposlene ili nezaposlene, istočnjačke ili zapadnjačke kulture … Ženski duh i vrtlog emocija koji u njemu obitava opisani su znalački, s dozom nježnosti, pa čak i ironije. Sanela Sanela Knjiga Crno mlijeko je studiozno i britko razmišljanje vodeće turske spisateljice o književnosti, majčinstvu i duhovnom blagostanju.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button