AktuelnoCentar za kulturuVijesti iz BiH

Porodice žrtava genocida u Srebrenici: Zabranite prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

Porodice žrtava genocida u Srebrenici okupljenih u nekoliko udruženja zatražile su zabranu prikazivanja filma “Republika Srpska: The Struggle for Freedom” – Borba za slobodu , za koji navode da negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu, a čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije.

Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje Žene Podrinja-Bratunac i Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini tim povodom uputili su zajedničko saopćenje.

Mi majke i supruge ubijenih u genocidu u Srebrenici i svjedoci genocida okupljeni oko Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja-Bratunac i Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini, pozivamo sve one koji su na putu istine, u Evropi i svijetu, sve koje vodi razum, da dignu svoj glas i zahtijevaju zabranu prikazivanja filma o lažima o bh. entitetu RS „Srpska The struggle for freedom“ čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije tokom mjeseca oktobra i novembra ove godine.

Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce.

Političko rukovodstvo RS-a, oni koji su osmislili i podržavaju ovaj film, podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Pitamo, da li biste danas ili sutra pristali da vam Rusi u vašim zemljama  prikazuju filmove o Krimu, Donjecku,  Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti u Ukrajini?

Zasigurno ne bi!

Zbog toga, zaustavite i spriječite prikazivanje filma i akcije ruskih satelita u Europi.

Dignite glas protiv laži koje promovira ovaj film, jer to će biti glas podrške istini, demokratiji, međunarodnom pravu i podrška žrtavama  genocida i glas protiv onih koji su protiv multukulturne Bosne i Hercegovine koja teži članstvu u Evropsku uniju i NATO-u.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button