AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

„Praznik rada“ Pjera Žalice u kinima širom BiH

Novi film Pjera Žalice „Praznik rada“, koji je svjetsku premijeru imao na zatvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, u kina u BiH dolazi od četvrtka, 13. oktobra. Kino pretpremijeru s ekipom filma, „Praznik rada“ će imati sutra, u srijedu, 12. oktobra u Sarajevu: u CineStaru u 19 sati i u Cineplexxu u Sarajevu u 20 sati. Na kino pretpremijeri u Sarajevu publiku će pozdraviti ekipa filma, a ulaznice za sve projekcije su u prodaji na blagajnama kina. Nakon Sarajeva, ekipa filma odlazi ususret publici u Banja Luku u četvrtak, 13. oktobra, u Mostar u petak, 14. oktobra, u Tuzlu u ponedjeljak, 17. oktobra i u Zenicu u utorak, 18. oktobra.

Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva. „Praznik rada” će se prikazivati u sljedećim kinima: Blitz CineStar Mostar, Blitz CineStar Tuzla, Blitz CineStar Bihać, Blitz CineStar Zenica, Blitz CineStar Banja Luka, Blitz CineStar Sarajevo, Blitz CineStar Prijedor, Cineplexx Palas Banja Luka, Cineplexx Plaza Mostar, Cineplexx Sarajevo, Meeting Point, Sarajevo, Narodni univerzitet Konjic.

Sinopsis: Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: „Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge tumače: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Na pitanje koliko je značajno i prikazivačima imati domaće filmove u kinima i kakva je podrška multipleksa distribuciji bh. filmova, iz Cineplexxa kažu da im je drago da se lokalna produkcija razvija i da će Cineplexx imati priliku posjetiocima uskoro prikazati nove domaće filmove.

„Cineplexx će kao prikazivač u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru bh. filmu uvijek pridavati iznimnu važnost, podržavati lokalne produkcije te ih na najbolji način predstaviti publici. Distribuciju domaćeg filma podržavamo sa svim svojim kapacitetima dvorana, organizacijom premijera te raznim kanalima promocije kako bi što više publike imalo priliku uživati u bh. filmu. Uvijek smo naglašavali kako je odlazak u kino bitan dio svakodnevnice te je vrijeme za inspiraciju, edukaciju i zabavu. Upravo radi toga smatramo da je posjetiocima bitno ponuditi priliku da pogledaju nove domaće filmove te se veselimo što možemo biti dio razvitka domaće produkcije, kino prikazivaštva i kulture.“

Iz CineStara kažu da su, kao dio grupe koja posluje u više različitih zemalja, svjesni značaja koji domaći film ima za kinoprikazivače kao i za filmsku industriju u cjelini.

„Primjeri naših partnerskih društava iz primjerice Češke gdje postoji značajan udio domaćeg filma u ukupnom box officeu pokazuje da tržišta sa jakim domaćim filmom ostvaruju znatno bolje rezultate, a i pokazala su se i znatno otpornija na nedavne izazove poput prekida opskrbe novim, hollywoodskim sadržajem zbog pandemije te utjecaja međunarodnih platformi videa na zahtjev.

Stoga, za našu grupu je izrazito važno imati uspješne domaće filmove u kinima i naša grupa podržava svaki uspješni domaći film, a osobito bosanskohercegovačke filmove obzirom da je ta kinematografija jedna od najuspješnijih u regiji, te svaki domaći film koji igra u našim kinima ostvaruje puni tretman u pravilu i bolji od usporedivih hollywoodskih filmova. Tome u prilog govori i čitav niz bosanskohercegovačkih filmova koje smo odigrali kao npr.: ‘Hiljadarka’, ‘Tajne iz prošlosti’, ‘Muškarci ne plaču’, ‘Dobar dan za posao’, ‘Glumim, jesam’, ‘Ništa, samo vjetar’, ‘Quo Vadis, Aida?’, ‘Scream for me Sarajavo’, ‘Te mračne noći’, ‘Deset u pola’, ‘Švedsko srce moje majke’ itd.

Međutim, moramo istaknuti i odgovornost distributera i potrebu njihove podrške kvalitetnoj mreži kinematografa, jer se radi o odnosu međuovisnosti. Izgradnja kvalitetne i moderne kino mreže, kojoj smo mi pridonijeli od 2012. godine do danas na način da Bosna i Hercegovina ima kina usporediva sa najvećim europskim kinima, zahtijeva izrazito visoka i neprestana ulaganja u objekte, opremu i osoblje kako bi se zadržao visok standard. Pandemija i međunarodni streaming servisi su zadali dodatan udarac na poslovanje svih kinoprikazivača. Stoga, za uspješno poslovanje i prikazivanje filmova u kinima bitno je da domaći distributeri podrže kina kroz očuvanje njihovog premijernog statusa kroz odgovarajući holdback do eksploatacije na drugim kanalima distribucije, jer skraćivanje istog ugrožava poslovanje kina a i time mogućnost kvalitetne distribucije filma u kinima.

Sigurni smo da će svaki domaći film koji igra u našim kinima uz poštivanje svih uobičajenih uvjeta distribucije uključujući adekvatan holdback, dobiti vrhunski tretman u našim kinima kako bi ostvario što je moguće bolji rezultat jer tu imamo zajednički interes sa distributerima. Nakon toga možemo se samo nadati da će i publika prepoznati kvalitetan film te da će se takva kvaliteta pretočiti u odgovarajući uspjeh na box officeu.“

Iz Obala Art Centra su izjavili: „Raduje nas činjenica da u sve dijelove BiH stižu novi domaći filmovi – prvi je film Pjera Žalice ‘Praznik rada’, a do kraja godine u bh. kina stižu još tri filma. Distribuciju filmova u bh. kinima radimo u saradnji sa našim partnerima koji su pokazali spremnost da učine sve u cilju što bolje vidljivosti domaćih ostvarenja“.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button