AktuelnoVijesti iz ZDK

Izvršenim pretresom u Visokom pronađena opojna droga

Dana 16.10.2022. godine, u 21,50 sati, dežurna služba Policijske stanice Visoko je putem telefona obaviještena da je u ulici Ferhatovića, u Visokom, ispred ulaznih vrata kuće vlasništvo prijaviteljke G.R., iz Visokog, nepoznato lice ostavilo upaljač od ručne bombe. Postupajući po navedenoj prijavi, na navedenu adresu su upućeni policijski službenici koji su potvrdili tačnost zaprimljene prijave, nakon čega je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske stanice Visoko.

Poduzimajući operativne aktivnosti na terenu sa ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja navedenog krivičnog djela, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem istog može dovesti lice H.E., rođeno 1997. godine, iz Visokog.

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a sa ciljem provjere tačnosti istih, dana 20.10.2022. godine, policijski službenici Policijske stanice Visoko su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Visokom, izvršili pretres kuće i pratećih objekata u ulici Alagića, koje koristi navedeno lice. Prilikom pretresa, pored predmeta traženih i obuhvaćenih predmetnom naredbom, pronađeno je i privremeno oduzeto 693,99 grama praškaste materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed).

Lice H.E. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti. Sporna materija i predmeti su privremeno oduzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, policijski službenici Policijske stanice Visoko su lice H.E. predali u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button