AktuelnoHistorijaKulturaNGO i udruženja

OBILJEŽENA 29.GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA NESIBA MALKIĆA I JOŠ 4. OFICIRA ŽIVINIČKE 210.VITEŠKE OSLOBODILAČKE BRIGADE

Kod spomen obilježja podignutom na platou Crnoriječke visoravni, na mjestu pogibije pet oficira 210. Viteške oslobodilačke brigade Živinice, i ovog 25. oktobra okupile su se porodice, rodbina, saborci, prijatelji i brojni drugi poštovaoci lika i djela narodnog heroja Nesiba Malkića i njegovih kolega oficira Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermin Fočakovića i Fikreta Andelića, da obilježe 29.godišnjicu njihove pogibije.

Počasni vod i oficiri Oružanih snaga BiH također su došli odati počast palim herojima. U vjerskom djelu programa imami živiničkog medžlisa proučili su suru Ja-sin i hatma dovu pred duše ovih, ali i svih ostalih šehida koji su u temelje slobode ugradili svoje živote.

Čas historije održao je Enes Gurda također ratni oficir 210.brigade, sudionik tog događaja i jedan od još pet teško ranjenih oficira. Izraživši zadovoljstvo što vidi i veliki broj omladine, Gurda se prisjetio tog 25.okotobra 1993 godine, kada je komanda 210. brigade Živinice došla na plato Crnoriječke visoravni radi komandnog izviđanja.

  • Bilo je to samo dva dana nakon što su jedinice HVO predvođene Ivicom Rajićem u Vareškom Stupnom Dolu izvršile stravičan zločin nad civilima. Zbog sve evidentnije saradnje ekstremnog krila HVO-a sa srpskim agresorskim snagama i njihove želje za ovladavanjem koridorom niz rijeku Krivaju i presjecanjem dvije najveće slobodne teritorije Zeničke i Tuzlanske, upućeni smo na ovaj dio da pomognemo u planiranju i oslobađanju Vareša i probijanju blokade koju je pravio u snadbjevanju našeg stanovništva i protoku roba za Tuzlanski region. Bio je relativno miran dan. Nije bilo granatiranja, nije bilo optičke vidljivosti da budemo primjeceni. Međutim odmah po našem izlasku na ovaj plato pala je granata, nekih 200 metara od nas. Potrčali smo u zaklon, a onda je slijedeća pala tačno među nas. Ostaje do danas veliki upitnik nad ovom tragedijom, ali mi smo bili vojnici koji smo svjesno založili svjoje živote u borbi za slobodu. Rahmetli Nesib Malkić bio je komandant naše brigade, ali zasigurno i jedan od najboljih oficira koje je ARBiH imala u svojim redovima. I ostale kolege bili su vrsni oficiri i velike patriote koje ne smijemo i nećemo zaboraviti. – kazao je u svom izlaganju Enes Gurda ratni oficir i svjedok ovog tragičnog događaja.

Kompletan govor poslušajte uskoro ovdje na našem podcast linku:

Brojne delegacije potom su položile cvijeće na podignuto spomen obilježje koje sada, zahvaljujući ulaganjima dobija prepoznatljiv oblik spomenika kakvog zaslužuju oni čiji je život prekinut na ovom mjestu.  

Program obilježavanja 29.godišnjice smrti heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i oficira 210.viteške brigade biti će nastavljen danas u Živinicama Akademijom koja u BKC Živinice počinje u 16.sati.     

Heroj odbrane Bosne i Hercegovine Nesib Malkić

Na današnji dan 1993. godine poginuo je jedan od devet heroja oslobodilačkog rata, Nesib Malkić.

U rejonu crnoriječke visoravni, na izviđanju terena i pripremama za oslobađanje Vareša heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić je postao šehid.

Nesib Malkić je peto od osmero djece Ajke i Hamdije. Rođen je u Dubravama Gornjim općina Živinice 05.07.1961. godine. Po ugledu na oca Hamdiju koji je bio zastavnik u bivšoj JNA, odlučio je da postane profesionalni vojnik. Poslije završene osnovne škole, otišao je u Sarajevo u Školski centar „Marašal Tito“ i završio Srednju vojnu školu – smjer pješadija, kao pitomac 25. klase. Kao odličnom učeniku i primjernom starješini omogućeno mu je da nastavi školovanje, te je upisao Višu vojnu školu – odsjek RV i PVO, koju je završio odličnim uspjehom. Specijalističku obuku, nakon šest mjeseci, završio je u Zadru gdje je ostao kao predavač. Oblazak iz Bosne nije mu umanjio ljubav prema zavičaju i zemlji Bosni. Svoju vojnu karijeru u JNA završio je u činu kapetana.

Nije volio previše da priča. Bio je otresit ali i miljenik u porodici, rodbini, među prijateljima i saborcima. Volio je iznad svega majku Ajku. Sa babom Hamdijom vodio je ozbiljne razgovore o ozbilnim temama. Puno je držao do familijarnih odnosa. Mnogo je volio djecu.

Nesib Malkić je bio čovjek oficir sa snažnim patriotskim osjećanjima. Brutalna agresija na RBiH razotkrila je svu pristrasnost JNA prema četnickom agresoru. Prilikom pomjeranja jedinice u kojoj je bio, izdvojio se iz kolone JNA i vlastitim autom punim mina, pušaka, pištolja i municije, skrenuo put Kladnja i stavio se na raspolaganje Općinskom štabu TO Kladanj. Ubrzo je bio raspoređen na dužnost komandira čete TO Živinice (09. 05. 1992.), a nedugo zatim postao je Načelnik Općinskog štaba TO Živinice. Dolazak Nesiba Malkića značio je veliko moralno ohrabrenje.

U Živinicama su postojale jedinice TO, policijske i druge patriotske snage spremne za borbu, ali sa slabim naoružanjem i prilično fluidnom vojnom organizacijom.

Nesib Malkić je bio prava osoba da te snage vojno i stručno ojača, organizaciono učvrsti i odlučno povede u borbu za odbranu države na temeljima Platforme za rad Predsjedništva RBiH. Organizirao je i prvu četu TO koja je izašla na Gradinu iznad Živinica. U Živinicama su od samog početka jedinice bile multietničke. Od samog početka Nesib Malkić je radio na ukrupnjavanju jedinica s jasnom vizijom ukupne organizacione strukture. Kada je formirana 210. brdska brigada Živinice ARBiH, Nesib Malkić je postao njen komandant a zatim i Načelnik štaba OG-6, koja je bila pod direktnom komandom GŠ Armije RBiH.

Njegov ratni put je istorija za sebe. Dovoljno je samo reći da nema važnijeg borbenog djelovanja a da se u njemu nije našao Nesib Malkić sa svojim borcima – od Gradačca, Brčkog, Olova, Smoluće, Vijenca, pa do Vareša. Jedan ili dva bataljona njegove brigade uvijek su bila angažirana na nekom zadatku izvan svoje općine i zone odgovornosti.

Preko dvije trećine zadataka ova brigada je izvela na teritorijama drugih općina, gdje je bilo najteže.

Nesib Malkić je borbena djelovanja pripremao temeljito, precizno i do utančine. Želio je da u toku izvođenja zadatka bude što manje iznenađenja. Prvo je na komandantsko izviđanje išao sa svojim komandantima bataljona a oni poslije sa svojim potčinjenim starješinama. Nigdje nije na početnu poziciju došao borac a da prije toga tu nije bio njegov komandant. Imao je vremena za svakog borca, za svako njihovo pitanje. Deset dana prije pogibije, Nesib Malkić je sa komandom svoje brigade izviđao teočansko bojiše. Ratni zločinac Ivica Rajić je sa svojom grupacijom ekstremnog HVO-a iz Kiseljaka počinio masakr nad bošnjačkim civilnim, stanovništvom u selu Stupni Do Općina Vareš, nakon čega je 210. Brdska briga a Živinice dobila hitan zadatak da ovlada Varešom.

Takav zadatak je mogla dobiti samo ova jedinica jer je to bila tada najjača manevarska brigada u Armiji RBiH. Komandantsko izviđanje kobno se završilo na Crnoriječkoj visoravni (selo Šehovići) 25. 10. 1993. godine na području općine Olovo.

Iz pravca Bijambara (položaji SCA) doletjele su samo dvije artiljerijske granate. Prva je pala stotinjak metara od komandantske grupe, druga je pala u grupu. Pet oficira je teško ranjeno a komandant brigade Nesib Malkić je bio na mjestu mrtav. S njim su poginuli načelnik štaba brigade – Fikret Andelić, te oficiri Sead Paravlić, Nevres Šišić i Nermin Forčaković.

Nesib Malkić je poginuo na dužnosti komandanta 210. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

(A.N./Preporod.info)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button