AktuelnoHistorijaKulturaOlovo

KNJIGA “GEOGRAFIJA NESTANKA” AUTORA EMIRA SULJAGIĆA PROMOVISANA U OLOVU

U organizaciji JU Gradska biblioteka Olovo sinoć je u Olovu promovisana knjiga “Geografija nestanka” – Fragmenti iz razorene prošlosti autora Emira Suljagića.

Dr. Emir Suljagić direktor je memorijalnog centra Srebrenica i djete Srebrenice koje sa distance od blizu 30 godina piše o traženju sebe u izgubljenom zavičaju i razorenoj prošlosti. Tokom promocije i razgovora sa Kenanom Efendićem koji je moderirao ovom književnom večeri autor je kazao da knjiga zapravo predstavlja pokušaj traženja sebe u razorenom zavičaju i prošlosti. To je pokušaj čovjeka da se se u susretu sa historijom pomiri sam sa sobom.

Sagledavanje planetarne tragedije zvana “Srebrenica” iz ugla vlastitog stradanja I vlastitih gubitaka zavičaja I najmilijih duboko se utisnula u redove knjige koja je još jedno specifično svjedočanstvo genocida.

– Mi ne želimo da ovo što radimo, pojedinačno na ovaj način, niti kroz Memorijalni centar, bude uteg na vratu našeg naroda, ali se varaju svi koji misle da ćemo zaboraviti Srebrenicu kao kulminaciju stradanja našeg naroda u 20.vijeku. Mi ćemo nastojati da se kroz školske programe posve demaskira genocidna namjera naših dželata. – kazao je, između ostalog, tokom promocije,Emir Suljagić autor knjige.

On se u razgovoru za naš Radio zahvalio Gradskoj biblioteci Olovo na gostoprimstvu I organizaciji, te izrazio zadovoljstvo izgledom novog bibliotečkog prostora. A upravo je direktorica JU Gradska biblioteka Olovo Sanela Kaikčija, na početku promocije, pozdravila i goste i sve prisutne na ovoj važnoj književnoj večeri.

U našem novom podkastu poslušajte razgovor sa dr.Suljagićem netom nakon završene promocije njegove knjige.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button