AktuelnoNGO i udruženjaOlovoRadio Olovo

NG “One”i glumci “Studia teatar” u srednjoj školi u Olovu upriličili performans „ZAIGRAJ ULOGU – Protiv nasilja!“

U prosotrijama Mješovite srednje škole „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu za srednjoškolce završnih razreda izveden je performans „ZAIGRAJ ULOGU – Protiv nasilja!“ nakon kojeg je prikazan igrano-dokumentarni film „Bez glasa“ nastao u produkciji “Studio tetara” iz Zeice.

Koristeći forum teatar kao formu i angažujući profesionalne glumce, predstavnici Neformalne grupe „One“ i „Studio teatra“ su pokušali na jedan drugačiji način sa srednjoškolcima govoriti o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima, sa fokusom na psihiloško nasilje.

Propitivanje svijesti srednjoškolaca o (ne)toleranciji psihološkog nasilja i poticanje na kritičko promišljanje bio je krajnji cilj organizaotra. Performans i film ostavili su značajan utisak na oko 50 prisutnih srednjoškolaca završnih razreda i njihovih nastavnika. Pedegogica Mirza Degirmendzić u ime škole izrazila nam je riječi zahvalnosti , te istaknula nužnost rada na prevenciji svih oblika nasilja. Također, iz škole su nas pozvali na nastavak zajedničke saradnje,saopštili su iz Neformalne grupe „One“.

U našem studiu smo ugostili Amru Smirku predstavnicu NG “One” koja nam je predstavila projekat na kojem trenutno rade u srednjim školama u ZDK s ciljem prevencije nasilja u porodici i zajednici.Tonski zapis je na linku ispod u novoj epizodi našeg podcasta.

Kako su to srednjoškolci reagovali na izvedeni čin nasilja, koji je dio performansa, možete vidjeti na fotografijama.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button