AktuelnoHistorijaKulturaVijesti iz ZDK

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM PRIPADNICIMA MUP-a ZDK I ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 30. GODIŠNJICE FORMIRANJA TREĆEG KORPUSA A RBIH

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i policijski komesar Rusmir Šišić otkrili su spomen obilježje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali živote u redovima policije tokom odbrane od agresije u periodu 1992-95. godina.

Spomen obilježje na kojem se nalaze imena 106 pripadnika MUP-a, a čiju je izgradnju u cjelosti sa 32.000 KM finansiralo Ministarstvo za boračka pitanja, otkriveno je u okviru obilježavanja 30. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH.

Ministar Čolaković je rekao da je ponosan što je u prilici da oda najveću počast patriotama koji su dali živote za opstanak domovine BiH i Bošnjaka kao naroda.

zdk.ba

-Spomen obilježja ne trebaju šehidima, ali ih je potrebno graditi radi mladih naraštaja, a posebno neprijatelja koji moraju znati da u svakom trenutku postoji armija patriota koji su spremni braniti državu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Čolaković.

Policijski komesar Šišić je rekao da žrtva branilaca koji su poginuli u redovima MUP-a nikada ne smije biti zaboravljena, a da je “naša obaveza da čuvamo i gradimo državu BiH”.

Nakon otkrivanja spomen-obilježja, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana akademija povodom godišnjice formiranja Trećeg korpusa ARBiH, a u organizaciji temeljnih branilačkih udruženja u ovom kantonu – Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, Jedinstvene organizacije boraca i Saveza udruženja porodica šehida i poginulih boraca u ovom kantonu.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio premijer Mirnes Bašić.

Ministar Čolaković je u svom obraćanju naglasio da je položaj branilačke populacije jedan od prioriteta ove vlade, što pokazuje konkretnim programima i mjerama pomoći, a to najbolje ilustruje podatak da je izdvajanje za boračku populaciju u proteklih osam godina povećano sa 5 miliona KM u 2015. godini na 16 miliona koliko je izdvojeno 2022. godine.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button