AktuelnoEkologijaKulturaOlovoTurizam

Knjiga “Rijeke pune priča” predstavljena publici u Gradskoj biblioteci u Olovu

U Olovu je u Gradskoj biblioteci u subotu 3.decembra 2022.godine održana je promocija knjige “Rijeke pune priča” autorica Vanje Lazić i Jasmine Čaušević.

Prisutna publika imala je priliku čuti više o ovom djelu od autorica knjige koje su ideju o doprinosu očuvanja rijeka pretočile u ilustrovane priče o rijekama koje govore.Kako su kazale želja im je da mladim naraštajima predstave bh rijeke na drugačiji način kroz priče o svakoj od njih i na kraju kao vapaj za njihov spas.

-Ovo je naš doprinos ekološkom osvještenju svih nas.Rijeke su nam ugrožene i krajnje je vrijeme da se svi pojedinačno i kolektivno uključimo u njihovo spašavanje od kontinuiranog zagađenja kojem su izložene,kažu autorice.

Jasmina Čaušević je u ime rijeka ispričala njihovu priču a odbarala je njih dvanaest od ukupo 244 rijeke u BiH. Tako su Bosna, Bregava, Drina, Krivaja, Neretva, Pliva, Rakitnica, Sana, Sava, Trebižat, Una i Vrbas dobile i svoj ljudski oblik u ilustracijama Vanje Lazić.

Domaćin promocije je bila Sanela Kaikčija direktorica Gradske biblioteke Olovo koja je ujedno bila i moderator promocije.Po svemu zanimljiva i jedinstvena promocija upotpunjena je izložbom ilustracija rijeka koje se nalaze u knjizi.

Izdavač knjige je Udruženje “ Centar Dr. Stjepan Bolkay ” čiji je predsjednik Saudin Merdan iz Olova koji nije krio svoje zadovoljstvo što je ovo djelo još jedan zajednički vrijedan segment njihovog truda i rada na podizanju ekološke svijesti stanovnika u BiH.

Želja im je da knjiga stigne u ruke mladih ljudi koji žele mijenjati na bolje ekološku sliku naše zemlje jer “Rijeke koje pričaju priče” nastavljaju svoj put širom BiH.

Audio zapis sa promocije moći ćete uskoro poslušati u novoj epizodi našeg podcasta nakon emitovanja u programu Radio Olova.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button