AktuelnoVijesti iz ZDK

UNDP BiH u saradnji sa MUP-om ZDK provodi kampanju ” Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument”

Razvojni program Ujedninjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH i policijskim agencijama u BiH, realizuju prijekat PILLAR koji ima za cilj podizanje svijesti građana o opasnostima koje predstavlja korištenje vatrenog oružja i promociju odgovornog vlasništva nad oružjem kroz različit set aktivnosti.

Ove godine UNDP BiH, provodi kampanju u periodu od 05.12. do 31.12. 2022. godine, istovremeno na teritoriji BiH, uključujući i područje Zeničko-dobojskog kantona.

U vezi navedenog, kampanja sa fokusiranom temom zloupotrebe vatrenog oružja tokom novogodišnjih praznika, realizovat će se na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Centralni događaj kampanje će se održati u Zenici, dana 20.12.2022.godine, u trajanju od 11.00 do 13.00 sati, u holu trgovačkog centra “Džananović”. Tom prilikom, policijski službenici će distribuirati letke građanima, čiji sadržaj se odnosi na promociju kampanje, te razgovarati sa građanima u cilju podizanja svijesti građana o opasnostim slavljeničkog korištenja vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

Na području Zeničko-dobojskog kantona policijski službenici će istu aktivnost provoditi na području drugih gradova odnosno na frekventnim lokacijama i događajima koji su aktuelni u vrijeme praznika, kao što su klizališta na otvorenom, prostori ispred tržnih centara, sporskih dvorana i slično. Tom prilikom će se posebno ukazati na činjenicu da slavljeničko korištenje vatrenog oružja predstavlja potencijalnu opasnost za fizičku sigurost građana, obzirom da zrno metka koje je ispaljeno, negdje mora pasti i može nekoga povrijediti ili pričiniti štetu na imovini. Na ovaj način se apeluje na svijest građana da se suzdrže od korištenja vatrenog oružja tokom slavlja u dane praznika čime pokazuju odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona podsjeća građane da zbog nezakonitog posjedovanja, upotrebe ili davanja na poslugu oružja drugom licu, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, može se izreći novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do 3 godine a u određenim slučajevima u trajanju od 1 do 10 godina, uz obavezno izricanje zaštitne mjere oduzimanje vatrenog oružja, dijelova oružja i municije. Također, zbog počinjenog prekršaja posjedovanja ili upotrebe pirotehničkih sredstava može se izreći novčana kazna u iznosu do 500 KM.

Apelujemo na građane da predstojeće praznike provedu i proslave dostojanstveno, bez upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, uz napomenu i upozorenje da će u navedenom periodu intenzivirati aktivnosti policijskih službenika u cilju suzbijanja ovakvih pojava, te da će se svako nezakonito ponašanje, u skladu sa zakonskim odredbama, sankcionisati.

                                                        

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button