AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

U “Izlogu knjige” za novogodišnji praznik “Čudo u ulici Omera Maslića”

Za predstojeći produženi praznični vikend iz Gradske biblioteke Olovu stiže preporuka za knjigu ” Čudo u ulici Omera Maslića” autora Jasmina Agića.

Pripremila Sanela Kaikčija.

Pisao sam priče inspirisan našom historijom, rekao sam to već, ali isto tako i bosanskom mitologijom i narodnim legendama. Recimo pripovijest ‘Legenda o Demilu’ inspirisana je mitološkim srednjovjekovnim pričama i narodnom herojskom epikom. Demil je div, zapravo posljednji div, kojeg na prevaru ubiju kraljević Marko i Alija Đerzelez.

Ubiju ga kukavički, a onda to ubistvo predstave kao posljednji čin herojske epske borbe, borbe koja se uopće nije desila. Demil je neka vrsta junaka alternativne historije, one nezabilježene, ignorisane, potisnute, ali jednako stvarne i jednako važne kao i zapisivana ljudska historija”, objašnjava autor. Priča “Čudo u ulici Omera Maslića” izazvala je posebno veliko zanimanje ljudi.

O autoru Jasminu Agiću

Jasmin Agić rođen je 1982. godine u Zenici. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autor je četiri knjige priča: “Gospođica Biljana Tepalj i druge priče”, “Bahka”, “Peto godišnje doba”, “Povučen život” drame “Terezinski sužanj”, i dvije knjige eseja “Historija odbačenih” i “Književna teorija i praksa interpretacije”. Radi kao novinar na portalu Al Jazeera Balkans.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button