AktuelnoKulturaOlovoRadio Olovo

U “Izlogu knjige”danas Gradska biblioteka podsjeća na pisca Džeka Londona i njegova djela

Još u osnovnoj školi se srećemo sa autorima i knjigama koje na nas ostave dubok trag.Jedna od njih je i Bijeli očnjak koju smo svi imali za lektiru u školi.Obično nam djelo ostane u sjećanju a manje više autor i njegov život.Danas se prisjećamo Džeka Londona koji je poznat i po brojnim drugim djelima između ostalih i po romanu Zov divljine.

Pripremila Sanela Kaikčija

Američki književnik Jack London je rođen u San Franciscu, 12. januara 1876. preminuo je u Glen Ellenu, 22. novembra 1916.godine . Pravo ime mu je John Griffith London. U mladosti je bio raznosač leda, prodavač novina, mornar, tvornički radnik. Otac mu se bavio svim i svačim a najviše astrologijom.

Samouk je i mnogo je putovao. Godine 1893. ukrcao se na jedan brod kao slijepi putnik i došao sve do Japana. Bio je kopač zlata u Klondikeu (1897.), govornik na socijalističkim zborovima, ratni dopisnik u Rusko-japanskom ratu. Maštao je o revoluciji i čitao Darwina, Marxa i Nietzschea.

Obolio je od skorbuta i vratio se u Oakland. Pjesnik je prirode, bunta, slavi snažne i poduzetne ličnosti. Tražio je junake koji se ne mire s okolnostima u kojima žive, već svladavaju prepreke borbom i snagom volje. Pisao je romane, pripovijetke i novele. Za 40 godina života objavio je gotovo 50 knjiga: 20 zbirki pripovjedaka, 20 romana, zbirke eseja i drame.

Njegova najpoznatija djela su: “Morski vuk”, “Bijeli očnjak”, “Mjesečeva dolina”, “Ljudi s dna”, “Željezna peta”, “Vukov sin” i mnogi drugi.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button