AktuelnoOlovo

Saopštenje za javnost rudnika “Geomet” Olovo

Na naš upit da saznamo više informacija o okolnostima do kojih je dovelo izlijevanje vode iz kruga rudnika olova u vodotok Bioštice iz ovog preduzeća danas su se oglasili saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti.

-Povodom izlivanja manje količine vode sa muljem u rijeku Biošticu, koja je prema prvim pokazateljima došla iz jalovišta Rudnika olova “Olovo”, želimo da obavijestimo javnost da je prema mišljenju geologa, najvjerovatniji uzrok pomjeranja zemljišta u noći između ponedjeljka i utorka. Tom prilikom manji dio dna privremenog jalovišta je propao i prouzrokovao izlivanje glinovite vode koja je po svemu sudeći podzemnim tokovima stigla do rijeke Bioštice. Važno je dodati i da je dan po izlivanju situacija znatno bolja i tok rijeke Bioštice se gotovo potpuno očistio.

Izlivanja više nema i čine se svi napori da se utvrdi tačan razlog, kao i da se jalovište dodatno obezbjedi, a proizvodnja u rudniku je po odluci menadžmenta za sada zaustavljena. Nadležne službe su na terenu i ispituju se sve okolnosti, a mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost o rezultatima. Također, svi potrebni uzorci u rijeci su uzeti da bi se utvrdilo eventualno odstupanje od kontrolnih uzoraka, kako bi bili sigurni da eventualno nije došlo do zagađenja životne okoline.

Napominjemo da u našem rudniku prilikom izdvajanja metala iz prirodne rude olova nisu korištene nikakve opasne materije (hemikalije i reagensi), već isključivo voda u procesu poznatom kao gravitacijska separacija. Nakon toga koncentrat te rude više ne obrađujemo, već ga u takvom stanju prodajemo na tržištu. Naš rudnik je posvećen poštovanju najviših standarda u radu, koristeći najsavremenije dostupne tehnologije i uvijek se trudeći da imamo minimalni utjecaj na okoliš. Imamo potpunu projektnu dokumentaciju za poslove koje obavljamo, sva potrebna odobrenja i potpuno poštujemo sve zakonske i podzakonske akte. Nakon utvrđivanja obima štete na infrastrukturi i činioca koji su do nje doveli, menadžment rudnika će preduzeti odgovarajuće mjere radi popravke i poboljšanja sigurnosti na lokaciji,saopšteno je iz ovog preduzeća.

Generalni direktor       

Ismar Šabović

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button