AktuelnoOlovoZdravlje

OČEKUJEMO REZULTATE ANALIZE POSLATIH UZORAKA GRADSKOG VODOVODA

U vrhu našeg interesovanja i dalje je razvoj situacije vezan za incidentno zagađenja rijeke Bioštice koje se dogodilo u utorak ujutro, kada su otpadne vode rudnika “Geomet” dospjele prvo u rijeku Biošticu u Olovu, a potom se mutnoća I onečišćenje proširilo i na rijeke Krivaju i Bosnu nizvodno do Maglaja. Tim povodom Federalna vodna inspekcija i kantonalna vodna inspekcija ZDK proglasile su 2. stepen ugroženosti, čime je na snagu stupio kantonalni operativni plan mjera u slučaju vanrednih i incidentnih zagađenja, koje uključuju sprečavanje širenja zagađenja i ograničavanje upotrebe izvorišta pitke vode i vode za druge namjene.

Pomenute mjere iz operativnog plana podrazumjevaju i obavještavanje stanovništa naseljenih mjesta uz vodotoke rijeka Bioštice, Krivaje i Bosne o mogućem uticaju zagađenja na podzemne vode.

Mi smo tim povodom jutros kontaktirali Safeta Kulu iz nadležne službe Općine Olovo tražeći informaciju više o tome kako se, u pogledu korištenja gradskog i drugih vodovoda u pojasu ovih rijeka, trebaju ponašati naši građani.

– Mi već danas ili sutra očekujemo prve rezultate analiza vode sa gradskog izvorišta Zeleni Vir kada ćemo moći dati konkretnije informacije o eventualnim promjenama I uticaju ovog incidenta na kvalitet vode. Iako izvorište Zeleni Vir tokom cijelog ovog perioda vizuelno nije pokazivao promjenu boje i svojstava mi građanima preporučujemo oprez u okviru koga će svaku sumnjivu promjenu mirisa, ukusa, boje prijaviti odnosno prekinuti korištenje. U stalnom smo kontaktu sa našim komunalnim preduzećem “Bioštica” , stalno smo na terenu, pratimo situaciju, instrukcije nadležnih, te se nadamo da ćemo vrlo brzo, nakon što dobijemo rezultate analize uzoraka sa gradskog vodovoda, konkretnije moći govoriti o kvalitetu vode i njenom korištenju- kazao nam je u telefonskom razgovoru prije par minuta Safet Kulo općinski sanitarni inspektor

U razgovoru sa direktorom JKP “Bioštica” Kasimom Kljajićem saznajemo da je ovo naše preduzeće uvelo stalno dežurstvo na izvorištu Zelevi Vir da bi se pratila situacija, te da nema nikakvih naznaka bilo kakvih fizičkih promjena u smislu boje I kvalitete.

– Vjerujem da ćemo sutra imati konkretne pokazatelje kada dobijemo analize poslatih uzoraka. Na pitanje šta preporucuje građanima u smislu korištenja vode, do dobijanja ovih rezultata, direktor Kljajić kazao je da on i njegova porodica vodu gradskog vodovoda i dalje koriste za piće, a da svako može i ima pravo postupati po vlastitom nahođenju.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button