AktuelnoEkologijaOlovo

Rijeka Bioštica i danas vidno zamućena – odgovor smo potražili od Općinskog sanitarnog inspektora Safeta Kule

Odmah po dojavi naših sugrađana da je rijeka Bioštica ponovo zamućena kontaktirali smo nadležnog općinskog sanitarnog inspektora Safeta Kulu koji nam je kazao da kontinuirano prati mjesto izlijevanja onečišćene vode koja kako je utvrđeno dolazi iz jalovišta Rudnika olova.

Prema onome što se vidi na licu mjesta i našim fotografijama ne može se sa sigurnošću reći da se radi o novom izlijevanju vode iz jalovišta .Rijeka Bioštica a potom i Krivaja nemaju svoju prirodnu boju koju su imale do ovog incidenta.Izlijevanje vode iz jalovišta rudnika dovelo je do toga da od 7.februara od kada je došlo do incidenta rijeka Bioštica svakodnevno mijenja boju zbog zamućenja manjeg ili većeg intenziteta.

Sve relevantne institucije su bile na terenu do polovine sljedeće sedmice se očekuju nalazi analize uzoraka onečišćene vode koja je prozrokovala zamućenje rijeka Bioštice i Krivaje i dalje nizvodno.

U prilogu teksta je današnja izjava Općinskog sanitarnog inspektora Safeta Kule o današnjoj slici Bioštice i svim poduzetim mjerama nadležnih,

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button