AktuelnoKulturaOlovo

Olovskoj publici svoj književni rad predstavio autor Anto Stanić

U Gradskoj biblioteci Olovo priređeno je druženje sa autorom Antom Stanićem koji iza sebe ima bogato književno i životno iskustvo .Prisutni su mogli čuti o životnom putu i pisanju autora o raznim temama o književnosti, životu, Bosni i Hercegovini, umjetnosti.

U uvodnom dijelu kako je to Sanela Kaikčija moderatorica večeri ljubitelja pisane riječi i najavila neka od svojih autorskih djela pročitali su Mirsad Mima Dedić i Kadir Plećan dok je se za muzički ugodaj pobrinuo Adis Jamaković na gitari i vokal Anisa Muminović učenica OŠ”Hasan Kikić”Solun.

Akademik Stanić iza sebe ima brojna književna djela koja nesebično poklanja dakle ne prodaje ih na književnim večerima.Književni opus Ante Staniċa sastoji se od: četrdeset knjiga pjesama, romana, pripovijetki, eseja, mudrosti života.Kako je kazao naš radio intenzivno piše i danas i objavljuje svoja djela .

Ovom prilikom autor Stanić tri nekoliko svojih knjiga poklonio je publici a određeni broj knjiga poklonio je Gradskoj biblioteci.

Biografija autora

Anto Stanić rođen je 1942. godine u Crničkom Kameniku kod Kreševa. Završio je učiteljsku školu u Sarajevu, a nakon toga je pet godina radio kao učitelj. 1969. godine odlazi na privremeni rad u Njemačku gdje ostaje osam godina. Vrativši se iz Njemačke, zajedno sa suprugom Lucijom započinje sa bavljenjem privatnim poduzetništvom. Nakon rata počinje se aktivnije baviti književnim radom. Radovi su mu objavljeni u mnogim listovima i časopisima BiH. Anto Stanić je do sad podijelio, darivao preko 12.000 knjiga, svojih i knjiga nagrađenih od fondacije „Fra Grga Martić“ jer vodi književnu Fondaciju već deset godina.Dobitnik je nekoliko velikih književnih priznanja. Promovirajući svoje knjige i nagrađene knjige od književne fondacije fra Grgo Martić, gostovao je u mnogim televizijskim i radio emisijama u Bosni i Hercegovini. Predstavljao je svoje knjige u desetak država Evrope.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button