AktuelnoKulturaVijesti iz regije i svijeta

Pjesnik Elmedin Jamaković jedan od dobitnika zahvalnice za afirmaciju bh. zajednice u Kraljevini Danskoj

U organizaciji BH Radija – Odense i UBLO (Udruženja Bošnjaka logoraša Odense), a u suradnji sa gradskom bibliotekom Odense, Omladinskim teatrom Nørregaards Teater i filmskom kućom ‘Film House’ iz Sarajeva u subotu 18. februara ove godine u Danskoj u gradu Odense održan je svečani program u susret Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno za nacionalne državne praznike Bosne i Hercegovine u organizaciji pomenutih bh.udruženja se održavaju svečanosti na kojima se odaje priznanje danskim ali bh građanima koji su dali doprinos na očuvanju bh identiteta.

U dijelu programa koji održan u organizaciji ‘BH Radija – Odense’ dodjeljene su zahvalnice danskim i bh. građanima koji su radili na pozitivnoj afirmaciji bh. zajednice u Kraljevini Danskoj .Među brojnim dobitnicima je i naš pisac ,pjesnik Elmedin Jamaković koji je sa kolegama piscima jedan od autora zbirke poezije i proze “Hladna suza na kamenu vrelom” koja je nastala i štampana u Danskoj.

Elmedin već nekoliko godina sa suprugom Fadilom živi i radi u Danskoj.Poeziju je počeo pisati u srednjoj školi . Prve pjesme objavio je u ratnom izdanju „Olovskih novosti“.
Sa šest pjesnika iz Olova 1997.godine objavio je zajedničku zbirku pjesmama „Tragovi 92-95“ u izdanju Vijeća intelektualaca općine Olovo i Centra za kulturu i informisanje Olovo.
Godine 1998 .objavio je svoju prvu samostalnu zbirku poezije „U svima nam zapisano“,a 2005.dramu u stihu „Zabranjena ljubav“,autor je knjiga Stratište ,Zbirka za duhove i Labirint 2022. Član je Društva pisaca BiH.
Elmedin Jamaković JEK,rođen je 24.avgusta 1973.godine u Olovu.

Dodjele zahvalnice su tradicionalno upriličene povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ovaj put je posebno u fokusu bilo obilježavanje 30-godišnjice dolaska bh.građana kao ratnih izbjeglica u Kraljevinu Dansku.Dio ovog svečanog programa bila je i danska premijera igranog filma ‘Balada’ ovogodišnjeg zvaničnog kandidata iz BiH za prestižnu filmsku nagradu Oscar – na kojem je prisustvovala rediteljica filma, Aida Begić, i producent filma, Erol Zubčević.

Izvor bhglas.dk

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button