AktuelnoVijesti iz BiH

Danas se obilježava svjetski dan prava potrošača

Svjetski dan prava potrošača obilježava se svakog 15. marta. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o pravima potrošača i njihovoj zaštiti, te ukazivanje na važnost poštivanja tih prava od proizvođača, trgovaca i drugih pružatelja usluga. Taj dan proteklih godina obilježavao se skromno, u krugu udruženja za potrošačka prava.

KONTROLNI FAKTOR

Put kojim se trebamo kretati kada su u pitanju potrošačka prava, zasigurno su zemlje zapadnog svijeta, a razlozi našeg zaostajanja za njima ogledaju se u lošim i neprilagođenim zakonskim regulativama, neorganizovanim i slabim udruženjima za zaštitu potrošača, te svakako i slabo razvijenoj svijesti samih kupaca.

”Mi smo kao potrošači dovedeni u situaciju da smo potpuno dezorganizovani, nemamo nikakvu podršku u zaštiti svojih prava kao potrošači. Nekoliko udruženja potrošača postoji i mogu se povremeno čuti njihovi zahtjevi. Prednost zapadnih zemalja je upravo dobra organizacija udruženja za zaštitu, dok je kod nas njihov doprinos jako slab. Tako bi država i entiteti trebali dati snagu i energiju udruženjima koja bi bila kontrolni faktor kada je u pitanju regulisanje cijena, marži, ali i svih ostalih aspekata potrošačkih prava. Također, potrebno je uspostaviti sistem u kojem potrošači na vrlo brz i lagan način, putem svojih pametnih telefona, mogu prijaviti nepravilnosti i tako biti produžena ruka inspekcijama”, kazao nam je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Sudovi svakodnevno obrađuju ogroman broj predmeta u kojima prodavci ili pružatelji usluga tuže kupce, dok je broj obrnutih slučajeva, u kojima sami prodavci tuže kompanije, vrlo mali. Razlog tome su upravo dobro razvijene pravne službe u velikim sistemima, koje rade u interesu kompanija, dok su građani prepušteni sami sebi, tvrdi Pavlović.

”Ako uzmete samo jedan telekom, oni imaju takvu pravnu službu koja je do te mjere razvila metode tužbi da je gotovo nemoguće zasnovati ugovorni odnos i raskinuti ga u bilo kojem momentu a da vas to ne košta puno novca ili da nešto ne ispunite što su oni propisali. Veliki sistemi imaju dobru pravnu podršku za razliku od građana. Građanin bi morao imati svoje udruženje potrošača, koje ima svog advokata i pravnika, gdje bi mogao otići i prijaviti slučaj, a onda se udruženje bavi tim problemom”, pojasnio je Pavlović za Oslobođenje.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button