AktuelnoNGO i udruženjaZdravlje

“Medica” Zenica u saradnji sa MIZ Vareš u povodu sedmice ženske solidarnosti i mira organizovali dijalog na temu podrške ženama žrtvama nasilja

“Medica” Zenica u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Vareš a u povodu sedmice ženske solidarnosti i mira organizovali su dijalog na temu nasilje nad ženama, podrška ženama, preživjelim ratno silovanje i seksualno nasilje kao i ženama preživjelim nasilje u postratnom periodu. Ukazano je na snagu i poštovanje preživjelih, ali i na dalje prisutnu stigmatizaciju.

Direktorica “Medice” Zenica, Dr.sci. Sabiha Husić, naglasila je važnost prepoznavanja snage zajedničkog djelovanja u prevenciji stigmatizacije i adekvatnije brige za žene.

Izuzetan doprinos ovom dijalogu su dali izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed Omerdić, Esad ef. Pepić glavni imam Medžlisa islamske zajednice Olovo, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, predstavnici i predstavnice drugih institucija kao i ženska udruženja koja djeluju u Varešu. Bila je to prilika da Medica Zenica i finansijski podrži pet udruženja sa područja Vareša koja se svakodnevno bore za opstanak a time i za djelovanje.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button