AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovoRadio Olovo

U Olovu promovisana zbirka pjesama “Umjetnost voljenja” autorice Lejle Klis

U sali Doma kulture u petak 17.marta 2023.godine održana je promocija knjige zbirke pjesama “Umjetnost voljenja” autorice Lejle Klis iz Olova.Brojna rodbina ,prijatelji i sugrađani došli su da podrže našu sugrađanku Lejlu.Kako je kazala na promociji ova knjiga je ostvarenje njenog dugogodišnjeg sna da objavi svoju knjigu,zbirku svojih pjesma.

Lejla piše još od najranijeg djetinjstva.Njen talenat su zapazile prvo učiteljice a kasnije nastavnici i profesori.Njene pjesme govore o svim životnim situacijama kroz koje je odrastala i prolazila.Sve nose poruku ljubavi i želje da svako izvuče pouku da se iz svake teške životne situacije može naći izlaz ,poručuje Lejla.

-Želja mi je da ljude dotaknem srcem ,da ih srcem kupim jer jedina dozvoljena trgovina ljudima je ona kada možeš reći srcem sam ih kupio,to je moja vodilja kaže Lejla.

Bila je ovo promocija koja je dotkla srca svih prisutnih.Veče prepuno emocija i sreće jer je jedna mlada djevojka odlučila ispuniti svoje snove.U tome su joj pomogli prvo njeni najbliži koji su joj najveća podrška a onda i svi ostali koji nisu ravnodušni na njene emocije i stihove.
Ovaj grad je riznica talenata kojima samo treba malo podrške i vjetra u leđa.Biti sretan nije svojstveno sebičnima jer sreća je veća kada se dijeli i množi.

Njena životna priča satkana je od uspona i padova ,lijepih i teških trenutaka a to i jeste inspiracija za njene pjesme koje su “ventil” za njenu krhku djevojačku dušu.Materijal za knjigu čekao je pravi trenutak jer nije bila u mogućnosti sama finansirati izdavanje knjige.

U tome su joj nakon objave na facebook profilu pomogli brojni prijatelji i ljubitelji pisane riječi.Ubrzo nakon što je prikupila novac knjiga je nakon lektorisanja i pripeme ugledala svjetlo dana kaže za naš radio Sanela Kaikčija koja je bila inicijator i podrška da Lejla ostavri svoj san. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je Lejla odlučila sav novac prikupljen od prodaje knjige donirati humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba za liječenje djece.

Svi koji kupe Lejlinu knjigu pjesama po cijeni od 10.00 KM pomoći će i nekom bolesnom djetetu,što je za Lejlu najljepši dio ove priče.

Nakon ove zbirke Lejla poručuje da se nada će izdati i drugu knjigu a da je ovo samo njen početak javnog književnog života u kojem ona već odavno živi.Lejla ima svoju facebook stranicu “Tintom srca napisano” gdje redovno objavljuje svoje radove i pjesme.

Recenzent i promotorica knjige bila je Sanela Kaikčija direktorica Gradske biblioteke , u ulozi moderatora bio je naš kolega Kadir Plećan.Podrška tokom promociji bile su i učenice osnovne škole Emina Bolić ,Dželila Kućanović, Nina Sirćo i Zulejha Busnov koje su čitalje njene pjesme. Organizator promocije bila je Gradska biblioteka Olovo u kojoj je zbirka pjesma dostupna svim čitaocima biblioteke.

U novoj epizodi našeg podcasta poslušajte audio zapis sa promocije i lejlinu izjavu za program Radio Olova.

Ovdje donosimo i dio iz recenzije za knjigu koju je napisala Sanela Kaikčija.

RECENZIJA

Puštajući ovu zbirku u svijet, autorica pušta i svoje čulne senzacije i emocije kroz precizne opise i maštovita poređenja. U ovom rukopisu svako ponaosob doživljava svoj zijev, vlastito saznanje da tek ono što se doživi na sopstvenoj koži, tek tada biva postojano i samo tada prožima vene i odzvanja nervima. Stih Lejle Klis kanalisan je duhovno-poetički kroz esencijalizam preživljavanja tako ona ”ne smije biti tužna” što i nama preporučuje pa nas svojom motivikom drži na svakodnevnici koju autorica pokušava izvući iz pesimizma te iznjedriti u blagost i toplinu. Ona vrlo često ne može imati mnogo toga ali ono što ima dijeli s drugima. To radi i ovom zbirkom. Baca zrno svoje duše koje će rasti u svima koji budu čitali. Ne, nema ovdje patetike, ovo je iskrena gesta, refleksija ranjene duše. Uprkos urođenoj stidljivosti, autorica umije održati profesionalni kontakt ali i streći prijateljstvo. Zbirka se može čitati profesionalno ali može se shvatiti i prijateljski, ko umije na taj način da čita. Lejline pjesme su slobodne i jednostavne. Ono što osvaja čitatelja je težina njenih riječi. Fascinantno je da kroz bol ona pronalazi sebe i oslobađa se, postaje slobodna. Poeziju je iznimno teško pisati a ni čitati ju nije lako. Treba znati pročitati i svakoj pjesmi dodijeliti dio sebi svojstvenog značenja. Nemam namjeru analizirati svaku pjesmu, to ostavljam vama, prepuštam da njihovoj ljepoti sami doprinesete. A ako otvorenog srca otvorite ove stranice proživjet ćete život iznova.

Sanela Kaikčija

BIOGRAFIJA

Lejla Klis je rođena u Visokom, 04. 09. 1992. Osnovnu školu je pohađala u Olovskim Lukama od prvog do četvrtog razreda, a u Olovu od petog do osmog razreda. Gimnaziju je završila u Olovu, matematičko-informatičko izborno područje. U Sarajevu, na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije je diplomirala, na odsjeku za komunikacije, smjer komunikacijske tehnologije. Od drugog razreda osnovne škole pisanje je njena najveća ljubav. Tako se nekoliko njenih pjesama našlo u zajedničkm zbirkama literarnih radova učenika osnovne, a kasnije i srednje škole. Ovo je njena prva samostalna zbirka poezije. Inspiracija njenim pjesmama i tekstovima su sve životne situacije u kojima se nađe, sve ono što dopre do njenih čula. Darom pisanja najradije se koristi kako bih ljudima oko sebe pružila ljubav, podršku i pokazala da u svakoj životnoj situaciji ima nečega lijepog i da ni u jednoj tuzi, ni radosti nisu sami.

Radio Olovo/Amira Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button