AktuelnoKulturaOlovo

ODRŽAN TRADICIONALNI BAJRAMSKI PRIJEM

U Hotelu “Aquaterm” danas je, u organizaciji MIZ Olovo održan tradicionalni ramazanski prijem kome su prisustvovali predstavnici javnog, političkog, privrednog I društvenog života sa područja općine Olovo.

U ulozi domaćina brojnim prisutnim obratio se glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić koji je uz bajramsku čestitku podsjetio da Bajram predstavlja krunu ramazanskih aktivnosti, olakšanje i nagradu vjernicima za njihov trud i odricanja u proteklih mjesec dana.

  • Ramazan je bio škola u kojoj smo se učili strpljenju, dobrodušnosti, susretljivosti i svim plemenitim ljudskim osobinama, koje su orjentir i karakteristika olovskog čovjeka i preduslov  života i suživota u našoj domovini Bosni i Hercegovini- kazao je, između ostalog, glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić.

U prilog toj konstataciji govori činjenica da je bajramskom prijemu, u svojstvu prijatelja Olova i  gosta olovske banje, prisustvovao i prisutnima se obratio mons.prof. dr. Franjo Topić dugogodišnji predsjednik HKD “Napredak” koji se zahvalio glavnom imamu na prilici da se obrati prisutnima i čestita veliki blagdan. Pohvalio je uslugu i osoblje olovske banje i kazao da je Olovo jedan prelijep grad gostoljubivih i srdačnih ljudi I da kao takav, shodno natpisu na ulazu u grad, ima svoju budućnost.

Na prijemu glavni imam Esad ef Pepić i prisutni oprostili su se i ispratili dva hafiza iz Turske koji su proteklih mjesec dana boravili u Olovu. Muhammet Bezcioglu i Duran Calisir prije odlaka počastitli su prisutne progodnom ilahijom.Već nekoliko godina hafizi iz Turske tokom Ramazana borave u Olovu a u skladu sa ugovorom koji Rijaset islamske zajednice u BiH ima sa Diyanetom – Upravom za vjerske poslove Turske.

Uz kafu i bajramski kolač brojni prisutni gosti, u lijepoj blagdanskoj atmosferi, podjelili su radost još jednog tradicionalnog bajramskog susreta.  

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button